Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Még mindig nem késő az influenza elleni védőoltás beadatása

2024.02.12. 08:51 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ebben a szezonban is folyamatosan monitorozza az akut légúti fertőzéseket, a lakosság körében cirkuláló vírusokat. A légúti figyelőszolgálat országos adatai alapján január második felében az influenza pozitivitás aránya meghaladta a koronavírus pozitivitási arányát.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterületének adatai szerint az ötödik héten tovább emelkedett az akut légúti fertőzéses tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Jelenleg Nyugat-Nógrádban jóval több a beteg, mint a vármegye keleti részén; leginkább a 14 éven aluliak, valamint a 15 és 34 év közötti korosztály érintettek.

Influenza esetében a súlyos megbetegedés kockázatának különösen a 60 éven felüliek, illetve életkortól függetlenül a krónikus betegek, a csökkent immunitású személyek, valamint a tartós ápolást vagy gondozást nyújtó intézményekben élők vannak kitéve – közölte a vármegyei tisztifőorvos. Feketéné dr. Zeke Ildikó hangsúlyozta: erre tekintettel kiemelten fontos a kockázati csoportba tartozók influenza elleni védőoltása, amennyiben az még nem történt meg. Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az akut légúti fertőzések száma, beleértve az influenzaszerű megbetegedéseket is, januárban kezd emelkedni, és szezontól függően 4-5 hét alatt éri el a maximumát – tette hozzá a szakember.

Az influenza elleni védőoltás a kockázati csoportokba tartozók számára ingyenes, a vakcinák a háziorvosi rendelőkben rendelkezésre állnak. Az influenza elleni védőoltás a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház minden kedden felkereshető oltópontján is beadatható, az akár a koronavírus elleni vakcinával egyszerre is felvehető. A kórházi oltópontra előzetes időpontfoglalás is lehetséges. Az influenza vakcina beadatása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi vényre, a gyógyszertárban vásárolható meg, majd szintén a háziorvossal adatható be.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ folyamatosan monitorozza az akut légúti fertőzéseket, a lakosság körében cirkuláló vírusokat, nyomon követi a COVID-19 megbetegedések hazai és nemzetközi alakulását, és indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges járványügyi intézkedésekre. Az általános egyéni higiénés óvintézkedések betartása természetesen továbbra is javasolt. Aki súlyosabb tüneteket észlel, forduljon háziorvosához.

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal