Megkezdődött a parlagfüves területek felderítése és a határszemle is Nógrád megyében

2022.05.20. 16:03 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

A földtulajdonosnak és földhasználóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, aminek elmulasztásáért 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírság szabható ki. Ennek ellenőrzését már megkezdte a Nógrád Megyei Kormányhivatal, ahogyan az első határszemlék is megtörténtek május első felében.

Kép
Illusztráció! (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A néhány évvel ezelőtt bevezetett szigorítások miatt immáron nem egy bizonyos naptól kezdve kell megkezdeni az irtást, hanem a növény fejlettségi állapothoz igazodva. Ez azt jelenti, hogy még a virágbimbó kialakulása előtt meg kell szabadulniuk a parlagfűtől a földtulajdonosoknak, hiszen az ezután már képes pollent is kibocsátani. A kormányhivatali ellenőrzések a megye összes településének külterületére kiterjednek, arról előzetesen nem kell értesíteni a tulajdonosokat. A nyári időszakban kisrepülőgépes légi felderítés is várható Nógrád megye területén.

A büntetés elkerülése mellett sok embertársunknak is kedvezünk a parlagfű irtásával. Ez a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek az allergia kínzó tüneteitől. Ahogy a többi pollen, általában ez is orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, valamint szemviszketést és könnyezést okozhat.

A parlagfű pollenje ugyan jelenleg még nincs a levegőben, szezonja általában augusztus elején kezdődik és szeptember közepéig-végéig tart, ugyanakkor éppen ezért fontos már most megkezdeni a védekezést és az irtást. A parlagfű szezon kezdetét és a pollenterhelést befolyásolja az időjárás, a parlagfű növekedését segíti a meleg és a csapadékos időjárás, a virágzás időszakában a pollenszórást a meleg és száraz idő növeli.

Erre reagálva az ellenőrzések során a száras-leveles parlagfű állományokról is felvehetnek jegyzőkönyvet a kormányhivatal munkatársai. Ebben az esetben figyelemfelhívó levelet kapnak a földhasználók annak érdekében, hogy a lehető legkisebb területen jusson el a parlagfű a pollenszórásig. Hatósági eljárásra és növényvédelmi bírságra továbbra is csak az számíthat, aki nem akadályozza meg a virágbimbó kialakulását.

A parlagfüves területek felderítése mellett elindult a szokásos évi határszemle is. Ennek során a szakemberek azt ellenőrzik, hogy a földeket a bejegyzett művelési águknak megfelelően hasznosítják-e, illetve gondoskodnak-e a megfelelő gyomirtásról. A kormányhivatal szakemberei a Nógrád megye erdő nélküli termőterületének 20 százalékára, azaz közel 25 ezer hektárra kiterjedő szemléik során az ellenőrzés kiterjed a termőföld engedély nélküli igénybevételének feltárására is. Az első határszemléket Berkenye, Csécse, Dorogháza és Lucfalva környékén már elvégezte a kormányhivatal.

Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal