Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

A mellrák elleni küzdelemre hívta fel a figyelmet a kormányhivatal

2024.10.11. 20:34 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Egy nap a nőkért címmel figyelemfelkeltő programot rendezett a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal és a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete Salgótarjánban. A két szervezet a mellrák elleni küzdelem hónapjában, októberben több eseménnyel igyekszik felhívni a figyelmet a mellrák időben történő felfedezésére és a gyógykezelésekre, így korábban szerveztek motoros felvonulást, valamint a salgótarjánihoz hasonló programot és úgynevezett „rózsaszín sétát” Balassagyarmaton is. Mint az elmúlt több mint másfél évtizedben, ez alkalommal sem maradhatott el a „Séta a mellrák ellen”, amelynek célja a megyeszékhely fő tere volt.

 

 

Kép
Rozsaszin seta 2024_2
Rozsaszin seta 2024_1

A rendezvény délben a Vármegyeháza Madách-termében kezdődött, ahol az esemény szakmai védnöke, dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház főigazgatója mondott nyitóbeszédet, majd a Barkochba című kisfilm megtekintése után a kisfilmben látottakat és saját tapasztalataikat osztották meg a felnőttekből és középiskolásokból álló hallgatósággal a film alkotói, dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichoonkológus és Sári Edina írónő, valamint a betegségben érintett Katkó Orsolya, Viszkok Viktória és Kónyáné Ferencz Tünde.

A beszélgetést követően a Vásártérről indult a hagyományos „rózsaszín séta” a belvárosba, amelyhez csatlakozott Kreicsi Bálint, Salgótarján polgármestere, a nap fővédnöke is, aki a Fő térre érve a szűrés és a kezelések fontosságára hívta fel a figyelmet.

Feketéné dr. Zeke Ildikó, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, vármegyei tisztifőorvos beszédében mindkét nem, a hölgyek és a férfiak szerepét hívta fel a korai felismerésben, míg Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke a tizenhat évvel ezelőtti első rendezvényről, az azóta érezhető fejlődésről beszélt, majd a jelenlévők egy rózsaszín lufin küldték jelképesen el mindenkinek a világnap üzenetét.

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal