A mellrák és méhnyakrák elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet Salgótarjánban

2023.09.30. 16:47 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

15. alkalommal rendeztek figyelemfelkeltő sétát a mellrák, illetve ötödik alkalommal a méhnyakrák elleni küzdelem jegyében is Salgótarjánban. Az eseményt ezúttal is közösen szervezete a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete.

Kép
A mellrák és méhnyakrák elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet Salgótarjánban

Az eseményt a Balassi Bálint Könyvtárban többek között tematikus panelbeszélgetés kísérte érintettek részvételével, köszöntőt mondott Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, megnyitották a "Mellrák után is van élet" című fotókiállítást, majd figyelemfelkeltő séta indult a könyvtártól a Fő térre.

A városközpontban Fekete Zsolt polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki a fiatalok jelentős számú jelenléte kapcsán, hiszen "ők még sokat tehetnek a megelőzésért". Kezedben a sorsod! – mondta a városvezető, hozzátéve, hogy mindenkinek minden nap testközelben van saját teste. "Ne akkor menjenek orvoshoz, amikor már baj van, hanem vizsgálják saját testüket, és amikor úgy látszik, hogy gond lehet, akkor lépjenek, időben" – hangsúlyozta Fekete Zsolt.

Feketéné dr. Zeke Ildikó, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, vármegyei tiszti főorvos arról beszélt: ez a 15. alkalom, hogy ilyen formában is felhívják a figyelmet az emlőrák elleni küzdelemre, és az ötödik alkalom, hogy a méhnyakrákról és annak megelőzésére is figyelmet irányítanak.

- Ezek a kerek évfordulók talán megengedik azt, hogy picit visszatekintsünk, elértünk-e valamit ezekkel a sétákkal és a sok-sok egyéb programmal, melyekkel igyekeztünk erre a két betegségre és megelőzésükre felhívni a figyelmet. Arról a jó hírről tudok beszámolni, hogy a 2017-es mélypont után, amikor alig 26 százalékos volt a részvétel a mammográfiás szűrővizsgálaton Nógrád vármegyében, tavaly már majdnem elértük a 42 százalékot. Ez messze van a 70 százalékos céltól, ám az arány évről évre nő – mondta a tisztifőorvos.

Feketéné dr. Zeke Ildikó kiemelte: a részvételi hajlandóság emelkedése köszönhető egyrészt az egészségügyi dolgozóknak és a vármegyei kórháznak, ahogyan a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete tevékenységének is.

- Köszönhetjük ezt az esemény résztvevőinek és azoknak a hölgyeknek, akik éltek a szűrés lehetőségével. Arra kérem azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik még sosem vettek részt ilyen vizsgálaton, vagy már eltelt két év az utolsó óta, gondolják át a lehetőségeiket és éljenek a helyben, Salgótarjánban elérhető szűrővizsgálat lehetőségével. Csatlakozzanak ahhoz a táborhoz, akik fontosnak tartják ezt és rendszeresen járnak szűrővizsgálatra! – hangsúlyozta.

A tisztifőorvos kitért arra is: a fiatalok jelenléte nagyon fontos, az iskolás korosztályt még meg tudják célozni a HPV elleni védőoltás fontosságának hangsúlyozásával is.

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke azt hangsúlyozta: az első ilyen figyelemfelkeltő séta idején évente 5500 mellrákos megbetegedést diagnosztizáltak hazánkban, míg napjainkban ez a szám már 8500; az újonnan diagnosztizált esetek száma világszerte emelkedik. Véleménye szerint a korai felismerésre kell törekedni, melynek legbiztosabb formája a mammográfia, de a kockázati tényezőket is csökkenteni kell.

- Magyarországon jelenleg is több tízezren vannak túl a betegúton, tehát van kiút, van élet a mellrák után is. Ha idejében, néhány milliméteres nagyságnál felfedezik a daganatot, 95-100 százalék a gyógyulás esélye. Méhnyakrákban senkinek sem lenne szabad meghalnia, ennek ellenére évente 400-500 nőt veszítünk el a betegségben. Kiváltó okát egyértelműen ismerjük, mely nem más, mint a HPV fertőzés, ellene pedig van védőoltás, a fiataloknak ráadásul ingyenes. A szűrési metódus és az oltás együttesen száz százalékos biztonságot nyújt. A mai nappal kapcsolatban azt üzenném: éljünk egészségtudatosan, cselekedjünk felelősségteljesen, végezzünk önvizsgálatot, járjunk szűrővizsgálatokra és csak hiteles forrásból informálódjunk – sorolta Kreicsi Mária.

A liga központja már hetedik alkalommal hirdette meg a motoros csillagtúrát, melyen a résztvevők az egyes városok üzeneteit viszik el a fővárosba, az Onkológiai Intézetben pedig átveszik azokat. A motorosok szombaton viszik Budapestre Salgótarján üzenetét is, ami úgy szól: "Önvizsgálat és szűrés – tedd meg, hogy ne legyen késő!" A programot a Fő téren a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikuma tanulóinak flashmobja zárta.

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal