Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Nógrádban is bemutatták a Versenyképes Járások Program részleteit

2024.10.17. 17:31 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Jövő januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz juthat a Versenyképes Járások Program tervezett keretéből – mindezt nemrégiben jelentette be a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a részleteket pedig minden megyében az érintett polgármesterek elé tárták. Nógrád vármegyében Salgótarján adott helyet a tájékoztatónak, a Megyeházán szerda délután dr. György István, a minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára ismertette részleteiben a programot.

Kép
Versenyképes Járások Program  2024 György István
Versenyképes Járások Program  2024 Szabó Sándor
Versenyképes Járások Program  2024 hallgatóság

Dr. Szabó Sándor főispán, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal vezetője bevezetőjében aláhúzta: vármegyénk számára az a legfontosabb, hogy a program egyik legfontosabb alapelve a területi kiegyenlítés, ami miatt azonnal üdvözlendőnek tartja e programot, különösen egy olyan megyében, mint Nógrád, amely minden hasonló felzárkóztató lépésnek elsősorban nyertese lehet.

A Versenyképes Járások Program bemutatásán György István aláhúzta: elindításának célja, hogy nagyobb dinamikát adjanak a területi felzárkózásnak. Ismertetése szerint a program lényege, hogy az iparűzési adó 2025. évi többlete kerülne be a területfejlesztési alapba és válna mintegy „visszapályázhatóvá” a járások által. Ez a forrás a Pénzügyminisztérium kalkulációja szerint 65 milliárd forint lesz.

A járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami járás településeinek iparűzési adóbevétel 2024-hez viszonyított többleteként megjelenik, ugyanakkor ha ez a többlet az évi 250 millió forintot nem éri el, akkor a költségvetés kiegészíti ezt. Azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás, a vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent.

A projekt kidolgozására és a pályáztatás menetének lebonyolítására úgynevezett járási fejlesztési fórumok jönnek létre. Ezek tagjai a járásszékhelyi polgármesterek, a 2000 fő feletti települések vezetői és a közös önkormányzati hivatallal rendelkező székhely települések polgármesterei lesznek, Nógrád vármegyében öt fórumot Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat elnöke, egyet, amelynek a megyeszékhely a központja Salgótarján polgármestere, Kreicsi Bálint vezet majd – hangzott el a tájékoztatón. A döntéseket a fórumoknak kétharmados többséggel kell meghozniuk.

A Versenyképes Járások Programról szóló tervet ismertetve György István államtitkár meghallgatta Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor és több város, illetve település polgármesterének észrevételeit is, akik mindenképpen üdvözölték a program létrejöttét, s egy-egy részlet finomhangolására tettek javaslatot az államtitkáron keresztül a minisztérium felé.

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal