Nógrádban is indul az államilag támogatott nyári diákmunka program

2024.06.13. 10:11 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Idén is állami támogatással vállalhatnak munkát a nappali tagozatos, 16 és 25 év közötti Nógrád vármegyei tanulók is júliusban és augusztusban. A 25 év alattiak munkavégzése tavaly előtt szja-mentessé vált, így a korábbiakhoz képest több pénz maradhat a diákoknál.

A Nyári diákmunka programba 16 és 25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. Nógrád vármegyében 151 millió forintos keretösszeggel zajlik majd a program, a kormányhivatal közel 1000 fő jelentkezésére számít. A programban a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál tehető meg a regisztráció a fiatalok részéről június 17-től kezdődően, a tényleges foglalkoztatás legkorábban július elsejével indulhat. 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Nógrádban meghatározórészt az önkormányzatok és a fenntartásukban működő intézmények foglalkoztatják a nyáron a diákokat, a vállalkozások a nyári diákmunka program keretében dolgozó fiatalok mintegy 15 százalékának biztosítanak munkát. Az önkormányzatoknál az irodai feladatokban való segédkezés a legjellemzőbb, de vannak olyan települések, ahol például parkok és más közterületek rendbetételét végzik. Az önkormányzati fenntartású közintézményeknél az általános tevékenység mellett a nyári rendezvényekben való közreműködés a legjellemzőbb. A versenyszférán belül a mezőgazdaság esetében a kisebb nógrádi gazdaságok munkájában való részvétel, míg a turizmus és a vendéglátás területén a térségi vendégházakban, strandokon, játszóházakban, fagyizókban végzett munka a jellemző – utóbbi esetekben a leggyakrabban pincérként, szakácsként vagy konyhai kisegítőként.

A Nemzetgazdasági Minisztérium országosan mintegy 20 ezer diák részvételére számít idén a Nyári diákmunka programban, amelyre 3,8 milliárd forint bértámogatást biztosított a kormány. Az érintettek foglalkoztatásához a támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Újdonság, hogy idéntől az erdőgazdálkodás területén is lehet alkalmazni a cégeknek fiatalokat a program keretében. Önkormányzatoknak az állami támogatás a bér 100 százalékát fedezi legfeljebb négyórás foglalkoztatásnál, a versenyszférában pedig nyolcórás munkavégzésnél a cégek a bér 75 százalékát kapják támogatásként.

A kormány a nyári program eddigi 11 éve alatt közel 300 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta összesen 30 milliárd forinttal. A munka.hu weboldalon már elérhető az idei diákmunkával kapcsolatos minden lényeges információ.

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal