Novák Katalin államfővel egyeztettek Nógrád vezetői

2023.06.26. 16:32 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Nógrád vármegye főispánjával, országgyűlési képviselőivel, közgyűlési elnökével és jegyzőjével egyeztetett a térség helyzetéről Novák Katalin köztársasági elnök, aki a napokban szűkebb régiónk több pontjára is ellátogat.

Kép
Novák Katalin államfővel egyeztettek Nógrád vezetői (Fotó: MTI/Komka Péter)

A hétfő délelőtt Alsópetényben tartott zártkörű programot követően Szabó Sándor, Nógrád vármegye főispánja a találkozó után elmondta: a vármegyei védelmi bizottság elnökeként az Ipolytarnócnál, illetve a Pásztó Mátrakeresztes városrészében jellemző, árvízokozta problémák megoldásában kérte az Novák Katalin segítségét. A főispán egyben felhívta az államfő figyelmét az új hulladékgazdálkodási törvényhez kapcsolódó egyes, általa szigorúnak vélt - magánszemélyekre és önkormányzatokra vonatkozó - szankciók enyhítésének szükségességére is, mellyel kapcsolatban törvénymódosítási folyamat is zajlik.

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád parlamenti képviselője azt ismertette az ülést követően, hogy három területen kérte Novák Katalin segítségét. Egyrészt a természeti környezetre épülő, rekreációs turizmus kiépítéséhez, másrészt a Madách emlékévhez kötődő elképzelésekmegvalósításához kérte támogatását, de a hazai és uniós források elosztásának egyenlőtlenségéről is szó volt. Mint Becsó Zsolt hangsúlyozta, a versenyképesség javításához jóval nagyobb nagyságrendű forrásokra van szükség Nógrádban.

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője ismertette: a megbeszélésen az infrastrukturális fejlesztések támogatását kérte Novák Katalintól, továbbá arról is szó esett, hogy Budapest közelsége miatt sokan költöznek Nógrád vármegyébe,így az egyre bővülő településeken fontossá vált az óvodák, iskolák fejlesztése is.

Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke szintén a vármegye versenyképességének fontosságát hangsúlyozta, és ennek fejlesztéséhez kérte a köztársasági elnök közbenjárását a találkozón. Bagó József, Nógrád vármegye jegyzője az államfő felé azt jelezte:a szakemberek megtartása a közigazgatásban is fontos, erre tekintettel pedig azt kérte, hogy azok a feladatok, hatáskörök, amelyek megvalósítása helyben is megoldható, továbbra is maradjanak helyben.

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal