Szerelem, élet, háború – Megnyílt Pampuryk Péter kiállítása Salgótarjánban

2023.10.02. 10:04 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Szerelem, élet, háború címmel nyílt kiállítás a napokban Pampuryk Péter képzőművész, tervezőgrafikus alkotásaiból Salgótarjánban, a Rákóczi úti Vármegyeháza Galériájában, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal szervezésében.

Kép
Szerelem, élet, háború – Megnyílt Pampuryk Péter kiállítása Salgótarjánban

Pampuryk Péter idén májusban hazatért, öröm, hogy egy remek alkotóval gazdagodott városunk, hiszen általa is erősödik az a művészeti sziklafal, vagy kőszikla-vonulat, ami Pétereinken: Földi Péteren, Molnár Péteren, Kun Péteren alapul és most már Pampuryk Péteren is fog – mondta a kiállítás megnyitásakor a Dornyay Béla Múzeum igazgatója. Shah Gabriella kiemelte: az említettek a keresztény szellemiséget hordozzák alkotásaikkal, melyre nagyon nagy szükségünk van a mindennapjainkban.

A művészettörténész szerint a Pampuryk Péter hazatérése óta eltelt rövid idő alatt is már művek sokasága került ki műhelyéből, „ez a válogatás pedig alkalmat ad arra, hogy megfejtsük, mi az az üzenet, amit mindenképpen ilyen gyorsan el kell mondania nekünk”.

- Pampurik Péter műveiben a bibliai témák és a vallási motívumok utalnak a jelenkori problémákra, ugyanakkor örömökre is, mert a makrovilágban lévő rossz mellett a saját világunkban muszáj észrevennünk és megélnünk a jót – mondta Shah Gabriella.

A múzeumigazgató kiemelte továbbá: az alkotásokból a szilárd meggyőződés és a vallásos hit sugárzik. János evangéliumából idézett: "Lámpád vagyok, ha látsz engem. Tükröd vagyok, ha gondolsz rám. Ajtód vagyok, ha zörgetsz. Út vagyok néked, a vándornak." Mint azt zárásul Shah Gabriella hozzátette: "nyissuk ki mi is az ajtónkat, engedjük be azokat, akik kopogtatnak, nem tudhatjuk, Isten angyala érkezik-e hozzánk vagy valaki hazatér. Isten hozott itthon, Péter!"

A tárlat kapcsán Pampuryk Péter a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: próbálja az emberek által manapság átélt fenyegetettséget és bizonytalanságot is megjeleníteni a műveivel.

- Legtöbbször a nagyanyáink által, saját két kezükkel készített népművészeti alkotásokat – szőtteseket, vásznakat, csipkéket dolgoztam fel, falemezekre helyezve őket. A mai világunk jellemzőiből kiindulva ezeket a tárgyakat valahol egy kicsit meg is alázom, ugyanakkor fel is magasztalom egyben – fejtette ki a lapnak az alkotóművész, aki saját elmondása szerint műveivel az utóbbi időben a kétdimenziós keretek közül már a térbe is kimozdult.

A kiállítást a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, Kalocsai Péter szervezte; a műveket Földi Péter Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, a Nemzet Művésze válogatta; a november végéig látható tárlatot Kele-Szabó Ágnes vizuáliskultúra-tanár rendezte. A kormányhivatal a kiállítás mellett az érdeklődők figyelmébe ajánlja a Nógrád Vármegyei Önkormányzat gesztorálásában nemrégiben átadott Nógrádi Történeti Arcképcsarnokot is: a szűkebb régiónk jelentős alakjait felvonultató, Kun Péter által készített 25 portrét szintén az első emeleten tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal