Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Törökországban ülésezett a Területi Állami Vezetők Európai Szervezete

2024.06.19. 14:55 | Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

A törökországi Izmirben sorrendben 29. alkalommal tartotta meg Európa Napok elnevezésű rendezvényét a Területi Állami Vezetők Európai Szervezete (European Association of State Territorial Representatives / EASTR). A napokban lezajlott értekezleten Magyarországot és a Miniszterelnökséget hagyományosan Szabó Sándor Nógrád vármegyei főispán, az EASTR igazgatótanácsának tagja képviselte.

Kép

A rendezvény fő témája ezúttal a területi államigazgatási vezetők katasztrófaelhárításban betöltött szerepe volt, amit négy szempontból is megvizsgáltak a résztvevők. Az egyik szekció a területi államigazgatási vezetők más helyi vezetőkkel közös fellépésének jó gyakorlatait és mintáit mutatta be – Szabó Sándor ebben a témában adott elő.

A nógrádi főispán a magyar államigazgatási rendszert és azon belül a kormányhivatalok státuszát ismertetve mutatott rá a védelmi bizottságok működésére: a vármegyei védelmi bizottságokat a főispánok, a (járási szinten működő) helyi védelmi bizottságokat pedig a járási hivatalvezetők irányítják. Szabó Sándor ismertette ezen szervezeti egységek katasztrófaesemények során végzett koordináló feladatait, fókuszálva a rendszeres, minden évben legalább egyszer megrendezendő komplex, közös gyakorlatok fontosságára is.

Részletesen bemutatta azt a katasztrófahelyzeti gyakorlatot, melyre néhány évvel ezelőtt Szécsényben került sor. Az eseményt a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya kezdeményezte, feltételezése pedig egy földrengés volt. Azon túl, hogy a katasztrófák elhárításában résztvevő szervezetek a rendkívüli helyzetekben szükséges együttműködést gyakorolták, a komplex gyakorlat része volt egy mobil sátorkórház felépítése és működtetése is. Ebben a vármegye egészségügyi intézményeinek dolgozói gyakorolhatták az együttműködést a rendőri, katonai, katasztrófavédelmi és civil szervezetekkel.

Szabó Sándor előadásában arra is kitért, hogy hazánk és Törökország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok kialakításának 100. évfordulóját, erre tekintettel az idei a török-magyar kultúra éve, melynek keretében hazánk száz kulturális programot rendez Törökországban.

Magyarország 2010 óta tagja az 1993-ban alapított EASTR-nek, amelyben több mint 30 állam képviselteti magát. A testület elsődleges célja lehetőséget biztosítani a szakmai tapasztalatcserére a tagországok területi államigazgatási vezetői részére (függetlenül attól, hogy az adott ország tagja-e vagy sem az Európai Uniónak). A testület legjelentősebb eseménye az Európa Napok, melyek rendre megadott témacsoportokat ölelnek fel, elősegítve a területi közigazgatás különböző országokon belüli működésének kölcsönös megismerését és a jó gyakorlatok terjedését.

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal