2024. szeptember 14. az Elsősegélynyújtás Világnapja

2024.09.06. 10:57 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

2000-ben, tizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének kezdeményezésére lett szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja.

Óvodai-iskolai elsősegélynyújtás oktatási program

 

„Az egészségvédelem nem csak orvosi, de pedagógiai feladat is;
ha többet nevelünk, kevesebbet kell gyógyítanunk.”

(Fodor József)

 

A világnap megrendezésének célja, hogy ráirányítsák a laikusok figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára, mert az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás számtalan életet menthet meg! Sürgős, kritikus esetben a mentőnek a hívástól a helyszínre érkezésig a legoptimálisabb esetben is 5 percre van szüksége; ez magában is erősen csökkenti a sikeres újraélesztés esélyét: az újraélesztést, ahhoz, hogy sikeres legyen 2-4 percen belül el kell kezdeni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy azzal is értékes percek telnek el, amíg a hozzátartozó felismeri a mentőhívás szükségességét, akkor látjuk, hogy valójában mennyire csökken az esély egy sikeres újraélesztéshez. Ezért olyan rendszert kell kifejleszteni, amely ezeket a hátrányokat kiküszöböli: a társadalom minden tagját megtanítja a sürgős eset felismerésére és az azonnali beavatkozás elvégzésére. Így elérhetjük, hogy ha bárki bárhol rosszul lesz, mindig lesz valaki körülötte, aki segítséget nyújthat.

Fenti cél eléréséhez jól kihasználható az, hogy a jövőbeni társadalom alapját képező gyermekek 6-16 éves korukig tankötelesek, iskolai oktatással valamennyien elérhetők. Továbbá, a kisgyermekek érdeklődése az emberi test működése iránt nagy, nagyon szeretnek segíteni, nincs bennük még félelem a segítségnyújtásnál. A minél korábbi életkorban megtanult, elsajátított, rendszeresen ismételt viselkedésforma, attitűd rögzül. Elérhető, hogy mire kikerülnek a gyermekek az általános iskolából, már készség szinten sajátították el az elsősegélynyújtást, és természetes lesz nekik, hogy sürgős esetben minden félelem, gát nélkül szakszerű beavatkozást nyújtanak.

Fenti elveken alapul az az óvodai-iskolai elsősegélynyújtás oktatási program, melyet Baranya vármegyében – Dr. Kutnyánszky Valéria baranyai háziorvos kezdeményezésére és szakmai vezetésével – évek óta nagy sikerrel végeznek. A program lényege, hogy felmenő rendszerben az elsősegélynyújtás oktatását elkezdi az óvodában és – évről-évre, minden évfolyamban több alkalommal történő ismétléssel, gyakorlással, tudás-bővítéssel, mindig életkorhoz igazodó módon - tovább viszi az általános iskola 8. osztály befejezéséig. A program a teljes körű iskolai egészségfejlesztés (TIE) része; az oktatást az akkreditált képzőprogramot elsajátított védőnők, a későbbiekben tervezetten az óvodai-iskolai pedagógusok is végzik. Nagy hangsúly helyeződik az érintett korosztály életkori sajátosságainak figyelembevételére (attitűd, pszichés jellemzők, kognitív funkciók, a gyermekek nyelve stb.); az oktatás kulcsa az interaktivitás, a gyermekek aktív bevonása, a folyamatos gyakorlás.

A Baranya vármegyében indított program a 2023. évben az OMSZ szakmai kontrollja mellett, a PTE Klinikai Központ, a mentor védőnői rendszer és a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály közreműködésével akkreditálásra került, mint az óvodai-iskolai elsősegélynyújtás oktatás védőnői továbbképzési programja. 2023 augusztusában mintaprogramként megtörtént a Baranya, Somogy és Tolna vármegyei védőnők képzése, majd a felkészített védőnők szeptembertől indították a három vármegye óvodáiban, iskoláiban a gyermek elsősegélynyújtás oktatási programot.

Tolna vármegyében 60 kiképzett védőnő tevékenykedik; a 2023/2024-es tanévben a program a vármegye 31 nevelési, oktatási intézményében, tagintézményében indult el; az idei, 2024/2025-ös tanévben a tervek szerint már 63 oktatási intézmény csatlakozik a kezdeményezéshez.

Fenti program kiterjesztésével elérhető, hogy egy teljes felnövekvő generáció legyen alkalmas készség szintjén, alapvető kompetenciaként, bátran és szakszerűen elsősegélyt nyújtani – így minden embertársunk mellett lehet segítség a bajban!

 

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály