Biztonsággal fürdőzhetünk Tolna megye kijelölt természetes fürdőhelyein

2022.06.08. 10:50 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

Tolna megyében 2022-ben változatlanul két víztesten – a Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán a víztározó tóban – találhatók kijelölt természetes fürdőhelyek. Az első mintavételek 2022. május 31-én megtörténtek, a vizek minősége kiváló, Tolna megye kijelölt természetes fürdőhelyei fürdésre alkalmasak.

A Dombori I.-es strand Dombori Üdülőtelep keleti végénél kijelölt kisebb strand, a Dombori II.-es Strand Dombori Üdülőtelep központi részén kijelölt, nagyobb vízfelülettel és pihenőterülettel rendelkező szabad strand, ahol az üdülőterület vendéglátó létesítményeinek nagy része található. Dombori üdülőtelep keleti végét lezárja a Dombori Ifjúsági Tábor. A tábor strandját csak az itteni vendégek használják, nem szabd strand. Dombori Üdülőterület nyugati szélén pár éve létesült a Donautica Hotel, amely természetes fürdővíz stranddal, és medencés fürdővel is rendelkezik. A homokkal feltöltött fürdőhelyet csak a szálloda vendégei használhatják. Szálkán a Lajvér völgyében kialakított víztározón működik természetes fürdőhely, a strandra belépődíj ellenében lehet bemenni.

A természetes fürdővizek minősítése a vizsgált szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredményét figyelembe véve. Az elmúlt négy év adatainak értékelése szerint a szálkai víz továbbra is kiváló, a dombori strandok vize jó minőségű volt, ami azt jelenti, hogy ezeken a fürdőhelyeken közegészségügyi-járványügyi szempontból biztonságos a fürdőzés.  A kijelölt Tolna megyei természetes fürdőhelyek vizének első, fürdési szezon előtti vizsgálata 2022. május 31-én megtörtént.

Az egyedi vízminták értékelésekor meghatározott kritériumok alapján “megfelelő” és “nem megfelelő” kategóriát különböztetünk meg. Kizárólag tájékoztatási céllal a Nemzeti Népegészségügyi Központ létrehozta egyedi minták esetén a “kitűnő" kategóriát is. Az aktuális fürdővíz minták vizsgálati eredménye szerint mind a 4 dombori strandon illetve a szálkai tavon is kitűnő minőségű volt a víz.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott, a fürdővíz vizsgálatára akkreditált laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A Tolna megyei természetes fürdővizeket a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztálya ellenőrzi, a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával egyeztetett ütemterv szerint. Az ütemtervtől eltérni nem lehet. A fürdővíz vizsgálatok díját a fürdőhelyeket üzemeltetők fizetik.

A laboratórium a vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálja, és jegyzőkönyvben rögzíti, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, pl. kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi vagy egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is figyelik.

A vizsgálati eredményeket - az üzemeltetőkkel kötött szerződésben foglaltak alapján - a laboratórium a vizsgálatok befejezését követően haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül megküldi fürdőhely üzemeltetőjének, a kormányhivatalnak, valamint az NNK-nak értékelés, esetleges hatósági intézkedés és a nyilvánosság tájékoztatása céljából.  A vizsgálati eredmények alapján a Tolna megyei kormányhivatal honlapján jelentetjük meg az aktuális lakossági tájékoztatót.

A Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján közzétett lakossági tájékoztatóban mindig külön felhívjuk a figyelmet a nem ellenőrzött, illetve fürdőhelyként nem kijelölt felszíni vizekben való fürdőzés kockázataira. Egyrészt balesetveszélyes lehet az ismeretlen víz, mivel a vizekben lehetnek korhadt fák, éles, kemény tárgyak, amelyek akár súlyos sérüléseket is okozhatnak. A nem ismert vízmélység következtében nő a vízbefulladásos balesetek kockázata is.

Másrészt a nem ellenőrzött vízminőség komoly közegészségügyi-járványügyi kockázatot is jelent. A természetes fürdőhelyek kijelölésekor, illetve a fürdővíz profiljának elkészítésekor is alaposan felméri az egészségügyi hatóság a lehetséges szennyezési kockázatokat, és kijelöli a védőterületeket. Ennek hiányában a felszíni vizekbe kerülhetnek olyan, pl. szennyvíz eredetű szennyezések, amelyek súlyos járványügyi kockázatot jelentenek, fürdővíz eredetű enterális megbetegedést okozhatnak. Növeli a fertőzés kockázatot, hogy ezeknek a vizeknek a környékén nem alakították a megfelelő infrastruktúrát, hiányosak a higiénés feltételek - pl. nincs WC, zuhanyzási, kézmosási lehetőség.
A fentiek miatt a nem kijelölt fürdőhelyek használata nagy kockázattal jár, különösen az érzékeny csoportok, így például gyermekek számára.

 

Forrás: TMKH Népegészségügyi Főosztály

Letölthető csatolmányok

Dokumentum (csatolmány)