Egészségfejlesztési együttműködési megállapodást írt alá a kormányhivatal és a szekszárdi kórház

2022.06.09. 13:55 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

A Tolna Megyei Kormányhivatal és a Tolna Megyei Balassa János Kórház között egészségfejlesztési, egészségvédelmi, betegségmegelőzési feladatok megvalósítását, valamint a két szervezet munkatársainak szakmai továbbképzését szolgáló egészségfejlesztési együttműködési megállapodás született, melyet 2022. június 9-én ünnepélyes keretek között látott el kézjegyével dr. Lehőcz Regina és dr. Német Csaba, a két intézmény főigazgatója.

Kép

 

A Tolna Megyei Kormányhivatal elkötelezett a társadalom egészének egészségmegőrzése, egészségfejlesztése, a betegségek megelőzése iránt. Magyarországon a legnagyobb egészségveszteséget a népegészségügyi beavatkozásokkal megelőzhető halálozások száma jelenti, ezért egészségügyi prevenciós tevékenysége a népegészségügyi feladatai között kiemelt szerepet kap. Az egy-egy megyében folyó prevenciós tevékenységnek az állam által meghatározott két főszereplője - az egészségügyi ellátórendszeren túl - az Egészségfejlesztési Irodák és a Kormányhivatal. E két szerv egymást kölcsönösen segítő tevékenysége, összefogása érdekében született meg ez az Együttműködési megállapodás.

Az Egészségfejlesztési Irodák (EFI) célja, hogy összekötő kapocsként működjenek az adott kistérség azon szervezeteivel, amelyek számára fontos szempont az emberek, illetve - mint ebben a mostani, konkrét esetben is - a munkavállalóik egészsége, lelki és fizikai jólléte.

Az együttműködés keretében hosszútávon, a lakosság egészségtudatosságát fokozó tájékoztató-oktató tevékenységet, programokat, továbbá a betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatokat, szűrési programokat tervez közösen végezni a két szervezet. Ennek talaján indította el a Tolna Megyei Kormányhivatal a "Tolna Megye Egészségéért" programot a 2022. évben. A program keretében, az Együttműködési megállapodás alapján elsőként most május-június folyamán a Tolna Megyei Kormányhivatal munkatársai részére kerülnek megrendezésre munkahelyi egészségnapok, melyeken alapvető vizsgálatokon, szűréseken, életmód-tájékoztatáson vehet részt a Kormányhivatal valamennyi dolgozója.

 

A Tolna Megyei Balassa János Kórház, az EFI Szekszárd munkatársai, valamint a Tolna Megyei Kormányhivatal számára óriási jelentősége van ennek az együttműködésnek, amely nemcsak komoly tapasztalattal szolgálhat a munkahelyi egészségfejlesztés terén, hanem példaként állhat további, hasonló kezdeményezések előtt.

A prevenciós tevékenység teljes megyére kiterjesztése érdekében tervezi a Kormányhivatal a megyében működő másik kettő, bonyhádi és dombóvári EFI-irodával is hasonló Együttműködési megállapodás megkötését.

Forrás: Tolna Megyei Kormányhivatal