Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Egy szívünk van, vigyázzunk rá!

2023.09.26. 15:23 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

A Szív Világszövetség (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre ünneplik meg szeptember végén a Szív Világnapját, amelyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Tolna Vármegyei Kormányhivatal ezen a héten ingyenes vérnyomásméréssel és tanácsadással segít Szekszárdon, a Dr. Szentgáli Gy. utca 2. szám alatti telephelyén.

Kép

A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és egyéb halálok együttesen. A keringési betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház a Szív Világnapja alkalmából kampányt hirdetett, amelyhez csatlakozott a Tolna Vármegyei Kormányhivatal és a Tolna Vármegyei Védőnői Szolgálat. A program elsődleges célja felhívni Tolna vármegye lakosságának figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, szívünk egészségmegőrzésének fontosságára a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekkel.

Mit tehetünk magunkért?

A megelőzés lehetőségei, melyre felhívják a figyelmet a szakemberek

A legfontosabb teendő az egészségesebb életmód kialakítása. Ennek öt alapeleme a megfelelő vérnyomás, koleszterinszint és testsúly beállítása, a rendszeres fizikai aktivitás és a dohányzás elhagyása. Sokan úgy vélik, 50-60 évesen már túl késő változtatni, holott ez nem igaz. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenés, cukor- és zsíranyagcsere javulás tapasztalható, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett.

Megelőzni mindig könnyebb a bajt, mint a kialakult helyzetet visszafordítani!

Éppen ezért fontos, hogy különösen akiknél a családban már előfordult szív és érrendszeri betegség, infarktus vagy stroke, esetleg nagyobb fizikai és/vagy pszichés stressz terhelésnek vannak kitéve, legalább kétévente panaszmentesség esetén is vegyenek részt szűrővizsgálaton. Ugyanígy fontos felfigyelni a kisebbnek tűnő panaszokra is, mint pl. a fáradékonyság, a korábbinál nehezebb teljesítőképesség.

A Világnap üzenetét a Tolna Vármegyei Kormányhivatal is fontosnak tartja, ezért is csatlakozott a kampányhoz: a szeptember 25-i hét folyamán a Kormányhivatal valamennyi szervezeti egységében figyelemfelhívás történik, továbbá a Népegészségügyi Főosztály munkatársai a Szekszárd, Dr. Szentgáli Gy. utca 2. sz. alatti telephelyen vérnyomásmérés és személyes életmód tanácsadás lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára.

 

Egy szívünk van, vigyázzunk rá!

Tegyünk szívünk egészségért!

 

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály