Fiatalok számára nyújt támogatást az új munkaerőpiaci program

2024.06.10. 09:59 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

A fiatalok számára nyújt támogatást a munkaerőpiaci helyzetük javításához Tolnában a Széchenyi Terv Plusz keretében kiemelt fontosságú Pillérként megvalósuló GINOP Plusz-4.1.1-23 Ifjúsági Garancia Plusz munkaerőpiaci program. A projekt eredményeként első lépésben 902 fő részére nyújt segítséget a Tolna Vármegyei Kormányhivatal - mint a program kedvezményezettje - 2,255 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

Kép

Az Ifjúsági Garancia Plusz program az Európai Szociális Alap Plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg, 2027 augusztus végéig.

A program azoknak a 15-29 év közötti fiataloknak a munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását segíti, akik nem tanulnak, nem dolgoznak, emellett álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként nyilvántartásba vételüket kérték a Tolna Vármegyei Kormányhivatal lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási hivatalának foglalkoztatási osztályán.

A programba belépő ügyfelek személyre szabott segítséget kapnak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. 2024. április 15. naptól kezdődően foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokat, egyéni/csoportos tanácsadásokat biztosítanak a fiataloknak, amelyek során ifjúsági tanácsadó munkatársak is segítik őket a továbblépésük irányát meghatározó saját, egyéni tervük kialakításában.

2024. április 23. napjától kezdődően már támogatások is kérelmezhetők a munkaerőpiaci program keretében, köztük a bértámogatás, a lakhatási támogatás és az utazási támogatás is.

A bértámogatás mértéke a munkaadót terhelő bruttó munkabér 50 %-a, mely továbbfoglalkoztatási kötelezettség nélkül adható. A támogatás havi korlátja 250.000,- Ft, amely korlát részmunkaidős foglalkoztatás esetén arányosítandó.

A lakhatási támogatás legfeljebb a legkisebb minimálbér 70 %-ának megfelelő összegben nyújtható. A támogatást az az álláskereső kaphatja, akinek a lakóhelye és a munkavégzés helye közötti távolság a 60 km–t eléri vagy meghaladja, és akit legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak.

Az utazási támogatás nyújtható annak a legalább egy hónapja regisztrált álláskeresőnek, akinek a lakóhelyétől 60 km-nél közelebbi, de a lakóhelyétől eltérő településen található a munkavégzés helye. A támogatás havi mértéke a lakóhely és a munkavégzés helye közötti távolság tekintetében minden 10 km után a kötelező legkisebb munkabér 5 %-ának megfelelő összeg.

2024 júniusától képzési támogatás igénybevételére is van lehetőség, melynek keretében a kötelező legkisebb munkabér legalább 70 %-ának megfelelő összegű (legfeljebb a minimálbér 150 %-a) havi támogatás nyújtható annak az álláskeresőnek, aki a munkaerőpiacon történő elhelyezkedése érdekében jogszabályban meghatározott képzésen vesz részt.

A projektről bővebb tájékoztatást a www.munka.hu oldalon olvashatnak.

További információt kérni, illetőleg a programba belépni és támogatást igényelni a Tolna Vármegyei Kormányhivatal illetékes Foglalkoztatási osztályain lehet:

 

 

 

Bonyhádi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

7150 Bonyhád, Szabadság tér 1.

Telefon: 74/550-500

E-mail: bonyhad.foglalkoztatas@tolna.gov.hu

 

Dombóvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

7200 Dombóvár, Jókai Mór u. 16/a.

Telefon: 74/566-160

E-mail: dombovar.foglalkoztatas@tolna.gov.hu

 

Paksi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

7030 Paks, Dózsa György u. 51-53.

Telefon: 75/511-450

E-mail: paks.foglalkoztatas@tolna.gov.hu

 

Tamási Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

7090 Tamási, Szabadság u. 15.

Telefon: 74/471-022

E-mail: tamasi.foglalkoztatas@tolna.gov.hu

 

Szekszárdi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály

7100 Szekszárd, Találka tér 4.

Telefon: 74/419-811

E-mail: szekszard.foglalkoztatas@tolna.gov.hu

 

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal