Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Figyelemfelhívó séta a mellrák megelőzéséért

2023.10.30. 09:37 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Tolna Vármegyei Kormányhivatal 2023. október 25-én figyelemfelhívó sétát és ehhez kapcsolódó programot szervezett az emlőszűrés népszerűsítéséért. A rendezvény célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet az emlőszűrés fontosságára, életmentő szerepére, a lakosságot emlékeztesse a szűrővizsgálat lehetőségére és inspirálja a vizsgálaton részvételre.

Kép

Az eseményhez közel 250 fő csatlakozott. A séta Szekszárd belvárosában, a Garay térről indult, a résztvevők a molinó mögött felsorakozva vonultak a Béla király térre.

A Vármegyeháza udvarán köszöntötte a megjelenteket Dr. Horváth Kálmán főispán , aki kiemelte, hogy ma Európában a világ népességének tizede él, de a világ rákos megbetegedéseinek egynegyede található itt. Határozott fellépés nélkül a rák miatti halálesetek száma 2035-re várhatóan 24 %-kal fog nőni az Európai Unióban, és ezzel a rák az Európai Unión belüli halálozások fő okát fogja jelenteni. A diagnózis jelentős hatással van a betegekre, súlyosan érinti családjukat és barátaik életét.

Köszöntőjében Dr. Pátri Eszter vármegyei tisztifőorvos rámutatott arra, hogy az emlőrák a világon az első, a magyar nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. Magyarországon évente kb. 8000 új esetet ismernek fel és több mint 2000 nő veszíti életét ebben a betegségben. A mammográfiás szűrővizsgálat 2002 óta az állam által támogatott szervezett lakossági szűrés, amely azt jelenti, hogy kétévente ingyenesen igénybe vehető minden 45-65 év közötti hölgy számára. Ugyanakkor a szűrésen a megjelenési arány országosan átlagosan csak 35 % körüli! Buzdította a jelenlevőket arra, hogy éljenek a szűrés lehetőségével és környezetükben is adják át ezt a fontos üzenetet!

Vadászy András, a Szekszárdi Emlőszűrő Centrumot működtető MaMMa Egészségügyi Zrt. operatív igazgatója visszatekintésében méltatta a szűrővizsgálat bevezetésében úttörő szakemberek szerepét, eredményeit. A hallgatóságot motiválta a vizsgálaton történő megjelenésre, hangsúlyozta, hogy a mammográfiás vizsgálat fájdalommentes és legfeljebb 20 percet vesz igénybe, egyben az egyik leghatékonyabb eszköz a mellrák időben történő felismerésében. A korán felismert mellrák 80%-a gyógyítható, ezért éljenek a hölgyek a lehetőséggel!

A köszöntőket követően a Szekszárdi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola zenetanárainak előadását hallhatták az érdeklődők.

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Iroda, a Szekszárdi Mentálhigiénés Műhely, a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete és a Szelíd Ráktérítők Klub egészségügyi állapotfelmérő és információs standokkal várták az érdeklődőket.

A séta napján az Emlőszűrő Centrum hosszított nyitvatartással fogadta a szűrésre érkezőket.

Köszönjük minden résztvevőnek és közreműködőnek, támogatónak hozzájárulását ahhoz, hogy az emberek figyelmét ismét ráirányíthattuk a mellrák elleni küzdelemben a szűrés fontosságára, életmentő szerepére!

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály