Illetéktelen személyek adják ki magukat hatósági ellenőröknek

2024.09.27. 10:57 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

Az elmúlt évek során többször előfordult, hogy illetéktelen személyek hatósági ellenőrnek kiadva magukat jogosulatlanul jutottak be ingatlanokba, kértek el hivatalos iratokat, köteleztek adatszolgáltatásra jóhiszemű embereket, gazdálkodó szervezeteket. Az elmúlt hetekben Tolna vármegyében is hasonló esetek jutottak a tudomásunkra, erre tekintettel a munkavédelmi ellenőrzések, szemlék lefolytatásával kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket:

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal, mint munkavédelmi hatóság illetékességi területén (Tolna vármegye teljes közigazgatási területe) az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendelet, az általános közigazgatási eljárásról szóló CL. törvény, valamint a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény alapján ellátja az általános munkavédelmi hatósági feladatokat.

Az általános munkavédelmi hatósági feladatok ellátása érdekében a Tolna Vármegyei Kormányhivatal munkavédelmi szakügyintéző munkakörben foglalkoztatott kormánytisztviselői az irányadó, fentebb hivatkozott jogszabályok alapján jogosultak illetékességi területen belül helyszíni ellenőrzések (szemle) lefolytatására.

A kormánytisztviselők hatáskörükben és illetékességi területükön eljárva a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján jogosultak:

  • valamennyi munkahelyen külön engedély nélkül a fent hivatkozott jogszabályokban meghatározottak szerint ellenőrzést tartani;
  • a szemlével érintett területre, építménybe és egyéb létesítménybe belépni;
  • az ellenőrzés helyszínén található biztonsági berendezések által rögzített felvételek és a munkavégzés területére való be- és kilépést rögzítő berendezések adatainak megtekintésére, valamint azokról másolat készítésére;
  • bármely iratot, tárgyat vagy munkafolyamatot megvizsgálni;
  • eljárási cselekményekről kép- és hangfelvételt készíteni;
  • mintavételt eszközölni;
  • a munkahelyen tartózkodó személytől az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást kérni, valamint az ilyen személyt személyi azonossága igazolására felhívni;
  • az ügyfelet nyilatkozattételre felhívni;
  • az ellenőrzés lefolytatásának akadályozása esetén a rendőrség igénybevételére.

Az eljáró kormánytisztviselők az ellenőrzés megkezdésekor személyazonosságukat fényképpel ellátott hatósági igazolvány felmutatásával, vagy – hatósági igazolvány hiányában, a hatósági igazolvány kiadásának időpontjáig – a kormánytisztviselő névére szóló megbízólevél és személyazonosító igazolvány együttes felmutatásával kötelesek igazolni.

Az ellenőrzés alá vont személyek kötelesek jóhiszeműen eljárni és az ellenőrzést lefolytató kormánytisztviselővel együttműködni az Ákr. 6.§ (1) bekezdése alapján.

Az Ákr. 77.§ (1) bekezdése alapján azt, aki a kötelezettségét önhibájából megszegi, a hatóság az okozott többletköltségek megtérítésére kötelezi, illetve eljárási bírsággal sújthatja.

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal hatósági ellenőri, AVTF-s ellenőri, pártfogó felügyelői igazolványokkal rendelkező munkatársainak listája az alábbi linken érhető el:

https://kormanyhivatalok.hu/dokumentumtar?combine=hat%C3%B3s%C3%A1gi&forras=286&kozzeteve=All

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály