Magas vérnyomás – „A néma gyilkos”

2024.05.16. 16:34 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

Hipertónia Világnap - 2024. május 17.

A hipertónia, vagy magas vérnyomás, az egyik leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, világszerte közel 10 millió haláleset okozója évente! És a betegeknek csak fele tud róla, mert sokáig tünetmentes, így hosszú ideig fennállhat anélkül, hogy észrevennék!

Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, amikor a vérnyomás értéke hosszabb ideig emelkedett marad, tartósan meghaladja a normál tartomány felső határát. A hipertónia kialakulásában több tényező is szerepet játszik, például az életmód, a genetika, a dohányzás és az elhízás. A hipertónia időben történő felismerése és kezelése rendkívül fontos a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. Egészséges életmóddal, rendszeres orvosi ellenőrzéssel és megfelelő kezeléssel sokat tehetünk a betegség megelőzése érdekében.

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga a Hipertónia Világnaphoz kapcsolódva 2017 óta minden évben meghirdeti a „Május a vérnyomásmérés hónapja” mozgalmat, melynek célja, hogy minél több, addig nem ismert hipertóniás beteg kerüljön az orvosi ellátás látóterébe. Idén a mozgalom május 1. és július 31. között tart: a cél érdekében ekkor minél több személynek a vérnyomás-mérése történik, főként azoké, akiknél egy éven belül nem történt mérés.

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztő munkatársai is aktívan bekapcsolódnak a mozgalomba: igyekeznek a három hónap folyamán minél több kormányhivatali dolgozó vérnyomását is megmérni.

Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés nemcsak a mozgalom eredményességét szolgálja, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy az eddig nem ismert magasvérnyomás-betegség a munkatársak körében is mielőbb kiderülhessen és idejében kezelhetővé válhasson!

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály