Május 31. - Dohányzásmentes Világnap

2024.05.30. 14:10 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére, 1988 óta, május 31. a Dohányzásmentes Világnap, a dohányzás visszaszorítási tevékenységekre való figyelemfelhívás alkalma. Az idei Világnap alcíme: A gyermekek védelme a dohányipar befolyásától.

Hazánkban a felnőtt lakosság 27%-a naponta dohányzik; a dohányzás felelős a halálozások 21%-áért, éves szinten közel 30.000 ember – egy kisváros lakossága - hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedésekben. A WHO Európai Régiójában a 13-15 évesek 11 %-a dohányzik (4 millió fiatal). Bár az elmúlt másfél évtizedben csökkent a dohányosok száma, egyre nő az alternatív dohánytermékek használata, a fiatalok körében is!

A dohányzás egészségre káros hatásai rendkívül sokrétűek; szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a tüdőben krónikus gyulladást, a légutak beszűkülését okozza, a tüdőrákért és számos más daganatos megbetegedésért lehet felelős, gyengíti az immunrendszert, csökkenti a reprodukciós képességet és a termékenységet, várandósokban magzati károsodást, vetélést okozhat, ezen kívül fogínybetegséget, refluxot-gyomorfekélyt, súlyosbítja a cukorbetegséget, krónikus ízületi gyulladáshoz vezethet, idő előtti bőröregedést okoz – és még lehetne sorolni. A passzív dohányzás károsítja a dohányzó környezetét is: gyermekekben és serdülőkben akadályozza a tüdő egészséges fejlődését.

Mindezekért a káros hatásokért a nikotin és a dohányfüst számos összetevője a felelős: a dohányzás következtében több mint 7000 mérgező és legalább 70 ismert rákkeltő vegyület jut a szervezetbe! A nikotin az egyik leggyorsabban legnagyobb mértékű addikciót kiváltó drog!

Az alternatív, hevített dohánytermékek (IQOS) használatával nem dohányfüst, hanem a dohány hevítéséből származó nikotin és aeroszol kerül a szervezetbe. Mintegy a hagyományos dohányzásról „leszokásként” használják, de így is káros anyagok jutnak a szervezetbe, ráadásul használójuknál azt az illúziót keltve, hogy ez nem káros, ezért akár többet is szívnak belőle.

Az alternatív termékek másik fő típusa a nikotin bevitelére szolgál; vizes oldat melegítéséből származó aeroszolt bejuttató e-cigarettákkal, pl. Elf Bar, Poco Bar; vagy a szájba helyezett tasakkal (nikotinos tasak, snüssz). Ezek tulajdonképpen fiatalokat rászoktató drogok, előszobájuk egyéb drogoknak, illetve a dohányzásnak. Nikotintartalmuk kontrollálatlan, nikotinmérgezést okozhatnak, továbbá illegális töltésük folytán bármilyen mérgező anyagot a szervezetbe juttathatnak, elégtelen technikai kivitelezéssel égési sérülést, az arc súlyos károsodását okozhatják. Ezek a termékek Magyarországon illegálisak.  

A 2024. év elején kiadott új magyar dohányzásellenes szakmai irányelv leszögezi, hogy csak a teljes leszokás éri el a célját, ez szakorvosi segítséggel, akár gyógyszeres támogatással történjen; fontos, hogy minden leszokni vágyó részére könnyen, ingyen elérhetők legyenek a dohányzás leszoktató egyéni vagy csoportos programok (tüdőgondozók, EFI-k), telefon segélyvonalak, honlapok, applikációk stb.

Senki ne maradjon egyedül ezzel a problémájával, a dohányosok akarjanak leszokni, és kapjanak meg ehhez minden támogatást. Egy tanulmány szerint az elhatározók 70 %-ának sikerült!

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály