Május végén indulnak a határszemle ellenőrzések Tolna megyében

2022.05.17. 10:36 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

Az Agrárminisztérium elrendelte a 2022. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását, melyet az ingatlanügyi hatóságként eljáró Tolna Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályai hajtanak végre 2022. május 30. és 2022. október 7. közötti időszakban.

Az ellenőrzéssel érintett települések járási szintű megoszlása a következő:

Járás

Bonyhád

Dombóvár

Paks

Szekszárd

Tamási

 

Aparhant

Attala

Pálfa

Szedres

Értény

 

Mőcsény

Lápafő

Dunaszentgyörgy

Kölesd

Koppányszántó

Kéty

Szakcs

Madocsa

Medina

Pári

Mucsfa

Várong

Gerjen

Harc

Pincehely

Mórágy

 

 

Sióagárd

Szakály

 

Izmény

 

 

Fácánkert

Tolnanémedi

 

A határszemlén a Földhivatali Osztály elsősorban a termőföld védelméről szóló 2007. CXXIX. törvény (Tfvt.) 5. § (1)–(4) bekezdéseiben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzi.

A hivatkozott jogszabályhely arra kötelezi a földhasználót, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsa, vagy termelés folytatása nélkül – a talajvédelmi előírások betartása mellett – a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozza. Ezen vagylagos módon teljesíthető hasznosítási kötelezettség nem érvényesül a szőlő és gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott területek esetén, mivel e földrészleteket kizárólag a művelési águknak megfelelő termeléssel lehet hasznosítani.

Agrártámogatást igénylők részére hangsúlyozandó, hogy az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet értelmében a támogatás szempontjából ökológiai jelentőségű szántó és gyepterületek akkor támogathatók, ha mezőgazdasági termelés hiányában sem áll fenn a terület nagymértékű, súlyos lágyszárú, illetve maradandó fás szárú gyomosodása. Vagyis az FM rendeletben előírt követelmény és a Tfvt. szerinti hasznosítási kötelezettség összhangban van.

A hasznosítási kötelezettség elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után (Tfvt. 24. §).

A határszemle ellenőrzések – a hasznosítási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése mellett – kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint a művelési ágak természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is.

 

Forrás: TMKH Földhivatali Főosztály