Nyáron is vérnyomásméréssel az egészségünkért

2024.09.06. 08:18 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga a Hipertónia Világnaphoz kapcsolódóan 2017 óta minden évben meghirdeti a Május a vérnyomásmérés hónapja” mozgalmat. A kampány újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált hipertónia (magas vérnyomás) veszélyeire és kellő időben történő felismerésére. Cél, hogy legalább 100 országban összesen 25 millió egyén vérnyomása kerüljön megmérésre, elsősorban olyanoké, akiknek egy éven belül nem történt vérnyomásmérés.

Ehhez a mozgalomhoz immár évek óta csatlakozik a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Kardiológiai Osztálya és a Hypertonia-Lipid Ambulancia, Dr. Benczúr Béla osztályvezető főorvos, kardiológus, hypertonia- és koleszterin-specialista vezetésével. A 2022. évtől a program vármegyénkben kiterjesztésre került, a Kórház mellett egyre több szereplő közreműködik a szervezett vérnyomásmérésben, többek között a Tolna Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi munkatársai is.

A 2022. évben a Kórház és együttműködő partnerei által végzett, közel 800 fő vérnyomásmérése (ebből 44 fő kormányhivatali mérés) első helyen állt az országban.

A 2023-as kampányban az a hatalmas munka, amit a Szekszárdi Kórház és a Rendelőintézet dolgozói a védőnőkkel együtt, a Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda, a Rendelőintézetben működő Ezüst Kígyó Gyógyszertár, valamint a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály munkatársaival közösen elvégeztek nagyon eredményesnek bizonyult. Cégeknél, vidéki helyszíneken, idősotthonokban, rendőrségnél, vízműnél, a Kormányhivatalnál, a Rendelőintézetben és a Szekszárdi Kórház osztályain is mérték május hónap folyamán a hozzájuk betérő, náluk megforduló vagy ott dolgozó emberek vérnyomását. A kampányban végzett 1600 méréssel (ebből 260 fő kormányhivatali mérés), megduplázva a tavalyi eredményt, újra első lett a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház.

A 2024. évben a mozgalom három hónapra kiterjesztve (május, június, július) került meghirdetésre. Az elmúlt évek közreműködői mellett idén csatlakoztak a kampányhoz a vérnyomásmérések elvégzésével a vármegye 53 településén tevékenykedő területi védőnők, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal járási hivatalai népegészségügyi osztályain dolgozó járási vezető védőnők, valamint a Bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda és a Dombóvári Egészségfejlesztési Iroda munkatársai is. A kampányidőszakban idén 4221 mérés történt (ebből 382 kormányhivatali mérés). Mindez ebben az évben is rendkívül sikeres mozgalmat eredményezett.

A mérésszámokon és a kampány sikerén túl azonban sokkal többet jelent a mozgalom valódi céljának elérése: minél több ember mérje, figyelje a vérnyomását és kerüljön szükség esetén időben kezelésre. Hiszen a magas vérnyomás, mint „a néma gyilkos”, nagyban hozzájárul Magyarországon is ahhoz, hogy a szív-és érrendszeri megbetegedések hosszú idő óta a vezető haláloknak számítanak!

 

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály