Semmelweis Ignácra, az anyák megmentőjére emlékeztünk

2023.07.03. 13:52 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály a járási hivatalok népegészségügyi osztályaival karöltve ebben az évben is megszervezte hagyományos Semmelweis-napi ünnepségét, 2023. június 29. napján.

Kép

Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" 1818. július 1-jén született; születésnapja 1992 óta a magyar egészségügy napja. Mint szülész és sebész orvos több maradandó értéket hozott létre életútja során, neve mégis a gyermekágyi láz visszaszorításával és annak megelőzésével fonódott össze. Azáltal, hogy felismerte a boncteremből a vajúdó anyák kórtermébe átmenő, vizsgálatot végző orvosok felelősségét a fertőzés terjesztésében, és ennek megelőzésének ellenszerét a klórmeszes kézmosással, megalapozta a mai modern közegészségügy higiénés szempontjait is.

Az ünnepséget Dr. Horváth Kálmán főispán nyitotta meg köszöntőjével, melyben ő is méltatta Semmelweis orvosi érdemeit és meghatározó szakmai iránymutatását, kiemelve üzenetét a jövő számára. Ezt követően Dr. Pátri Eszter vármegyei tisztifőorvos mondott ünnepi beszédet, az ünnep névadójának munkássága nyomán megfogalmazva a mai népegészségügy feladatát, kihívásait, szerepét. Markó Aranka osztályvezető előadásában ismertette Semmelweis Ignác orvosi tevékenységének főbb állomásait, hangsúlyozva ezek kiemelkedő szakmai és szemléletbeli jelentőségét, majd a résztvevők megismerhették a Semmelweis Ignácról elnevezett budapesti orvosképző egyetem európai szintű kiemelkedő tevékenységét, modern oktatási-kutatási-innovációs munkáját.

A megemlékezés további részében elhangzó versek, felcsendülő zongoradarabok és filmbejátszások tették emlékezetessé és ünnepélyessé az alkalmat. A műsorban hallható zongora játékáért köszönetünket és elismerésünket fejezzük ki Lozsányi Juliannának, aki a Garay János Gimnázium tanulója és felkészítő tanárának, Lozsányi Tamásnak.

Immár 32 éves hagyomány a Népegészségügyi Főosztály és jogelőd szervezeteinél, hogy ezen alkalomból kerülnek elismerésre a népegészségügy területén hosszú időn keresztül kiemelkedő szakmai munkát végző munkatársak. Ez évben a Tolna Vármegyei Kormányhivatal részéről "A Főispán és a Vármegyei Tisztifőorvos Elismerő Oklevele” kitüntetésben részesült Bács Gáborné Nagy Ilona járási vezető védőnő és Domokosné Mészáros Ágnes közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző, a Szekszárdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály kollégái; Szilágyi Sándorné közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző, a Dombóvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársa; Lazányiné Pöndör Lucia ügyintéző, a Paksi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály dolgozója.

Semmelweis Ignác öröksége, a megelőző egészségügyi szemlélet, prevenció fontossága a mai népegészségügyi tevékenységben tovább él!

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály