Szűrővizsgálatokkal a rák megelőzéséért

2024.02.05. 13:19 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

Az UICC (Nemzetközi Rákellenes Unió) 2000 februárjában tartotta az első rákellenes világkongresszusát Párizsban, ahol február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánították. Ennek a napnak a célja, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje a világ összes embere szívében és gondolataiban helyet kapjon. A figyelemfelhívás napjainkban még aktuálisabb, mint korábban.

A rákkal való megküzdés alapja, hogy az embernek legyenek reális ismeretei. Mi magunk is sokat tehetünk önmagunk egészségéért. A világszerte diagnosztizált sok millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne. A megelőzés nagyon egyszerű dolgokat jelent. Mivel életmódunk jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat (43%), ezért nagyon fontos még az ártalmakkal való találkozás előtti segítségnyújtás védőoltásokkal, neveléssel, egészségkultúránk fejlesztésével, gondolkodásunk és egészségtudatos magatartásunk formálásával. Ilyen például a pihenés-alvás egyensúlyának megteremtése, rendszeres mozgás, napi 4-5 alkalommal történő étkezés, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, a táplálkozás minősége.

További lehetőségünk a megelőzésben a szűrővizsgálatok igénybevétele. A szűrés a tünet-és panaszmentes személyek egyszeri, vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelenti, amelynek célja, hogy egyszerűen elvégezhető, a vizsgált személy számára kellemetlenséget nem okozó, alkalmas módszer segítségével a még rejtett, korai szakaszban levő betegség fennállásának valószínűségét megerősítsék vagy kizárják. Az időben felismert daganatos folyamatok esetén a gyógyulási esélyünk és további életminőségünk sokkal magasabb lehet, mint a későn felismert megbetegedések esetén. Az Európai Rákellenes Kódex valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) időbeni felismerést célzó ajánlása szerint minden 25-65 év közötti nő vegyen részt háromévente nőgyógyászati méhnyak-szűrésen minden 45-65 év közötti nő menjen el kétévente mammográfiás emlőszűrésre, továbbá panasz nélkül is javasolt az 50 év feletti férfiaknak a prosztata-szűrés, és minden 50-70 év közötti embernek a vastagbélrák szűrés.

Szűrni azonban csak olyan embereket lehet, akik a szűrővizsgálatokon megjelennek.

Megelőzés a már meglévő betegség mellé a további károsodások, állapotrosszabbodások elkerülése érdekében tett lépés is. A daganatos betegek tájékoztatására és problémáik megbeszélésére a szakrendelés, beteggondozó mellett kiváló lehetőséget ad számos rendezvény és betegklub Az egészségtudatosság tehát nem más, mint saját felelősségvállalásunk magunkért, családunkért, jelen helyzetünkért és egészségünkért. Ne feledjük a kínai szólást, amely a daganatos megbetegedésekre különösen igaz. „A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott”.Tegyünk egészségünkért, és vegyünk részt a szűrővizsgálatokon!

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály