Védekezzünk az amerikai szőlőkabóca ellen!

2024.06.07. 13:18 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó (Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma megjelenése miatt, növényegészségügyi zárlat alá helyezett körölhatárolt területen, május második dekádjától a növényvédelmi hatóság megfigyelést végez a betegségét terjesztő amerikai szőlő kabóca fejlődésének követésére. 10 helyen történik a megfigyelés. Május második felében a károsító L1-L2 fejlettségű lárváit találtuk. Június első hetében L3-L4 fejlettségű lárvákat észleltünk, és 3 megfigyelési helyen (Hidaspetre, Malomoldal) kifejlett kabócát (imágót) is fogott a kihelyezett sárga ragacslap. Felhívjuk a gazdálkodókat, hogy kezdjék meg a védekezést!

A S. titanus elleni védekezést a lárvák keléséhez időzítve egy szezonban 2-3-szor kell/lehet elvégezni a fertőzés erősségétől függően. A jól időzített lárvák elleni védelem lehet, hogy elhagyhatóvá teszi a kifejlett kabócák elleni vegyszeres védekezést.

Ezért fontos, hogy mindenki a saját területén is végezzen előrejelzést!

 

Az integrált növényvédelem előírásainak betartása mellett történjen a kabóca elleni védekezés is!

 

Felhasználható hatóanyagok: piretroidok (lambda-cihalotrin, deltametrin), tau-fluvalinát, flupiradifuron, spirotetramat, spinozad, acetamiprid.

A növényvédő szerek csak az engedélyokiratnak megfelelően használhatóak!

 

A piretroid hatóanyag alkalmazását lehetőség szerint kerülni kell, vagy legfeljebb 1 alkalommal egy vegetációban, váltva más hatóanyaggal a rezisztencia kialakulásának megelőzése miatt. Lehetőség szerint olyan formulációt válasszanak, amely ellenáll az UV-sugárzásnak, mert a legtöbb piretroid hatóanyag UV-sugárzás hatására néhány óra alatt lebomlik, és hatástalanná válik.

 

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály

Letölthető csatolmányok

Dokumentum (csatolmány)