Vérnyomásmérési akció a kormányhivatalban

2024.06.27. 09:50 | Tolna Vármegyei Kormányhivatal

A magas vérnyomás ma is, nemzetközi és hazai viszonylatban is elsőszámú közellenség, a „néma gyilkos”; 10 millió halálesetet produkál évente és a betegeknek csak a fele tud róla, hogy hypertóniás.

Kép

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga a Hipertónia Világnaphoz kapcsolódva 2017 óta minden évben meghirdeti a „Május a vérnyomásmérés hónapja” mozgalmat. Idén először a mozgalom három hónapig tart: május 1. és július 31. között; ekkor legalább 100 országban összesen 25 millió egyén vérnyomás mérésére számítanak, elsősorban, akiknek egy éven belül nem történt vérnyomásmérése, de mások eredményeit is várják.

A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált magas vérnyomás veszélyeire és kellő időben történő felismerésére; valamint célja az, hogy minél több, addig nem ismert hipertóniás beteg kerüljön az orvosi ellátás látóterébe.

A mozgalomhoz idén is csatlakozik a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházzal karöltve a Tolna Vármegyei Kormányhivatal. A Népegészségügyi Főosztály és a járási népegészségügyi osztályok munkatársai minél több kormányhivatali dolgozót keresnek fel, akiknél egy rövid kérdőív kitöltését követően egy perces időközökkel háromszor mérik meg a vérnyomást. A programban eddig már több száz kolléga vett részt.

 

Bízunk benne, hogy a kormányhivatali dolgozók széles körű vérnyomásmérése nemcsak e mozgalom eredményességét szolgálja, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy az eddig nem ismert magas vérnyomás betegség a munkatársak körében mielőbb kiderülhessen és idejében kezelhetővé válhasson!

Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály