Hamarosan kezdődik az Európai Mobilitási Hét

2022.09.15. 14:50 | Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap kampány egy 1998 óta megtartott rendezvénysorozat. Célja a társadalom környezettudatosságának erősítése és a fenntartható közlekedés népszerűsítése. 

Kép

A kampány felhívja a figyelmet:
-    a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra,
-    a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
-    a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,
-    a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.
A kormány egyik fő törekvése a teljes klímasemlegesség elérése 2050-ig, amelynek megvalósításában kiemelt szerepet játszik a közlekedés zöldítése. 
Az idei évben Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampánya szeptember 16. és 22. között zajlik, amelyet a Technológiai és Ipari Minisztérium jelentős összegű forrással is támogat. 
A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A közlekedésért felelős tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz.
A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe.
Spórolj időt, és ne feledd: egy jó autó 10-20 évig szolgál, a jó egészséged akár 100 évig is!
Tegyél egy próbát kerékpárral, netalán gyalog, vagy közösségi közlekedéssel érd el úti célodat, és fedezd fel újra a településed szépségeit! A dugóban ülve nem lehet levezetni a napi feszültséget, miért ne éreznéd jobban magad? Környezeted és az egészséged is meghálálja.

Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal