Június 17-től már lehet regisztrálni a Nyári diákmunka programba

2024.06.10. 08:21 | Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére a Nemzetgazdasági Minisztérium az idei évben is meghirdette a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok szünidei foglalkoztatása céljából a Nyári diákmunka központi munkaerő-piaci programot. Az idei évben is érvényes, hogy a 25 év alattiak munkavégzése szja-mentes, így a diákok több pénzkerestre tehetnek szert.

Az előző évekhez hasonlóan a nyári diákmunka program 2 pillérre épül:

  1. Önkormányzati diákmunka: A programban a foglalkoztatást biztosító, tehát támogatható munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, továbbá egyházi jogi személy lehet.

  2. Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus, a vendéglátás és az erdőgazdálkodás területén: A mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás, valamint az idei évtől már az erdőgazdálkodás területén is lehetőség nyílik a program keretében diákok idényjellegű foglalkoztatására.

  1. pillér: Önkormányzati diákmunka

A program keretében a munkaadók számára a foglalkoztatott diákok munkabérének 100%-a kerül kifizetésre. A támogatást legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi
6 órás foglalkoztatás
esetén lehet kérelmezni. A támogatás megállapítása során havi munkabérként szakképzettséget igénylő munkakör esetén 244 500 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén pedig 200 100 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

  1. pillér: Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus, a vendéglátás és az erdőgazdálkodás területén

A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-a kerül megtérítésre, legfeljebb 2 hónap időtartamra.

A támogatás összege azonos az önkormányzati foglalkoztatással, tehát a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 244 500 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén pedig 200 100 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg itt is arányosan csökken.

A programban a 2024. július 1. – 2024. augusztus 31. közötti időtartamban kezdődő és befejeződő foglalkoztatásra lehet kötelezettséget vállalni. A diákok 2024. június 17. napjától regisztrálhatnak a lakóhelyük szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályán, a foglalkoztatás pedig legkorábban 2024. július 1. napjától kezdődhet.

Forrás: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal