Kiemelten fontos a nyári időszakban a konyhai higiénia

2023.06.29. 16:13 | Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

A nyári időszakban kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a konyhai higiéniára: elengedhetetlen a konyha megfelelő takarítása, az élelmiszerek helyes tárolása és feldolgozása.

Az élelmiszerek okozta megbetegedések legtöbbször a háztartásokban zajlanak le, többségük enyhe lefolyású, de jelentkezhetnek hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel és lázzal járó orvosi ellátást igénylő, súlyos megbetegedésként is. Az ilyen megbetegedések nagy része odafigyeléssel, tudatos vásárlással, az ételkezelési szabályok betartásával megelőzhető.

Kép
Konyha

Kérjük Önöket, hogy tartsák szem előtt a biztonságos ételkészítés 5 fő szabályát:
    1. Kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz
    2. Tiszta konyha, tiszta kéz
    3. Készételek és nyersanyagok elkülönítése
    4. Alapos sütés, főzés
    5. Gyors lehűtés, hűtött tárolás
Nyáron különösen figyelni kell a hús- és baromfitermékek, valamint a nyers tojást tartalmazó élelmiszerek (majonéz, habos, krémes sütemények) megfelelő előkészítésére, kezelésére, tárolására. A nyers tojással készült desszerteket csak frissen szabad elfogyasztani, helytelen tárolás esetén nagyobb az esély a szalmonella-fertőzésre. Veszélyforrás lehet minden hűtést igénylő, gyorsan romló élelmiszer is, például a tej, tejtermékek, vagy nyaralásnál a tengeri ételek, kagyló, különösen nyers állapotban fogyasztva. 
A hűtőbe tett ételeket mindig légmentesen kell lezárni, hogy minél tovább megőrizzék a szavatosságukat. Nyáron a hűtőt mindenképp 10 fok alá kell állítani, afölött elszaporodhatnak benne a baktériumok, az ideális hőmérséklet 1-3 fok között van. Élelmiszer-biztonsági szempontból ajánlott, hogy a hűtőszekrény alsó polcára kerüljenek a nyers húsok, a legfelső polcára pedig a kész ételek, hogy az esetleges szennyezés ne kerülhessen fogyasztásra kész élelmiszerre. 
A fagyasztóból kivett ételeket semmikor nem célszerű szobahőmérsékleten felengedni hagyni, minden esetben a hűtőben kell felolvasztani 24 óra alatt, és mielőbb fel kell használni. 
Soha ne használjuk ugyanazt a konyhai eszközt alapos mosogatás nélkül a nyers és a már megfőzött ételek szeleteléséhez, aprításához, darálásához, tálalásához. Legyen külön késünk a hús, a zöldség és a pékáru szeleteléséhez. Tárolás során szigorúan különítsük el a nyers és a főtt ételeket, élelmiszereket.
Ne dolgozzunk nyers zöldséggel olyan vágódeszkán, melyet előtte nyers hús előkészítésére használtunk. Soha ne szeljünk sült húst vagy mosott salátát azon a vágódeszkán, amelyen a nyers húst, tisztítatlan salátát készítettük elő.
A megmaradt vagy későbbi felhasználásra szánt ételt minél hamarabb le kell hűteni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt újra át kell forrósítani az ételt, nem elég csak megmelegíteni. 
Abban az esetben, ha szemmel láthatóan, vagy kóstolásra romlottnak tűnik az élelmiszer, vagy bizonytalanok vagyunk az étel minőségét illetően, azonnal dobjuk ki!
Vigyázzanak egészségükre és tartsák be a higiéniai előírásokat, hogy elkerüljék a megbetegedéseket!

Forrás: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal