Megfelelő a Veszprém vármegyei strandok vízminősége

2023.06.20. 07:24 | Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a fürdésre kijelölt vizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a fürdőzők biztonsága és védelme érdekében. A szezon előtti vizsgálatok alapján elmondható, hogy a strandok vize a vármegyében fürdésre alkalmas. A kormányhivatal az ellenőrzéseket a nyári időszakban folyamatosan végezni fogja.

A vármegye illetékességi területén az idei szezonban 67 strand fog üzemelni, melyek közül 64 a Balatonon található. A fennmaradó három strand pedig a Hámori tavon, a Nagyteveli víztározón, valamint a Joó-tavon üzemel Marcalgergelyiben.

Veszprém vármegyében a fürdővizek vizsgálatát a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztálya és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztálya végzi. A szakemberek a helyszíni ellenőrzések során azt is vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden fürdési idényt követően elvégzi országosan a fürdővizek minősítését a laboratóriumok által küldött adatok, valamint a kormányhivataloktól kapott információk alapján. A minősítés során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszi. A 2019 – 2022 közötti időszakot alapul véve kijelenthetjük, hogy a Veszprém vármegyében található strandok vize - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is fürdésre alkalmas, javarészt „kiváló” minősítést kapott.
A nyári szezonban a fürdőzésre engedélyezett strandokat a Kormányhivatal ütemterv alapján ellenőrzi.  A helyszíni bejáráskor nemcsak a vízminőségre, hanem strandolás higiénés feltételeire pl. hulladékgyűjtés, szociális helyiségek takarítása, fertőtlenítése, pihenőterületek tisztasága is figyelmet fordítanak a közegészségügyi munkatársak.
A fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa a fürdőhelyet. A nem engedélyezett helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, így a fürdőzőknek fertőzésveszéllyel is számolni kell. A fürdőzés higiénés feltételei hiányoznak. A nem kijelölt természetes fürdőhelyek veszélyesek is lehetnek, mivel a vízben gyakran éles tárgyak és kövek lehetnek. A nem kijelölt fürdőhelyeken nincs vízimentő – és elsősegélynyújtó személyzet.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség interaktív térképén megtekinthető a hazai és az Európai Unióban hivatalosan működő szabadvízi fürdőhelyek állapota és besorolása. A kék négyzetek a kiváló minősítésű strandokat jelölik.

https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/explore-interactive-maps/state-of-bathing-waters-in-2021

Kép
Strandok

 

Veszprém vármegye strandjainak listája, 2023

Forrás: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal