A rákellenes küzdelem világnapja

2023.02.03. 13:39 | Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

2000 óta minden évben február 4-én tartják a Rákellenes küzdelem világnapját. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és hangsúlyozza a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát. A rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem közös társadalmi ügy.

Kép
Rákellenes küzdelem világnapja

A daganatos megbetegedések megelőzhetők vagy korai időben felismerhetők, ha rendszeresen végzünk önvizsgálatot, szűrővizsgálatokra járunk és az esetleges elváltozásainkkal rögtön orvoshoz fordulunk. A megelőzésnek nemcsak egyetlen napnak vagy hónapnak kell szólnia. Kiemelt szerepe van az egyén saját felelősségének, hogy körültekintően figyeljen a tünetekre és az önvizsgálatra.

Annak érdekében, hogy a daganatos megbetegedések kialakulását megelőzzük, vagy már korai stádiumban megkaphassuk a megfelelő kezelést a következő nyolc figyelmeztető jelet kell megjegyeznünk:

  1. Anyajegyen, szemölcsön látható változások
  2. Indokolatlan fogyás
  3. Nyelési nehézségek
  4. Nem múló köhögés, rekedtség
  5. Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben
  6. Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul
  7. Véres, szokatlan széklet, vizelet
  8. Szokatlan vérzés, váladékfolyás

Ha ezek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz!

Vannak azonban olyan daganatos megbetegedések is, melyeket nem tudunk önvizsgálattal felfedezni, ezért rendszeresen járjunk el szűrésre.

A kormányzati intézkedések is a prevenció elősegítését szolgálják. Prioritásként határozzák meg a megelőzést, a szűrővizsgálatokon való részvétel növelését és a környezeti ártalmak csökkentésére való törekvésen túl a kockázati tényezők, köztük a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás csökkentését. Jelentősen szigorodott a Nemdohányzók védelméről szóló törvény, a gyerekek egészséges életmódra nevelésének érdekében bevezették a mindennapos testnevelést, az iskolai közétkeztetés egészségesebbé vált, a büfék polcairól eltűntek a káros anyagokat tartalmazó ételek. 2014 óta a 12 éves lányok térítésmentesen kapják a HPV elleni védőoltást a méhnyakrák megelőzésére. Az érintett korosztály 75%-a él ezzel a lehetőséggel. A sikeren felbuzdulva a kormány a védőoltást a 12 éves fiúkra is kiterjesztette.

A prevenció fontos részét képezik a szűrővizsgálatok, ezért a kormány ingyenes szűrővizsgálatokkal igyekszik segíteni az állampolgárokat a betegségek kialakulásának megelőzésében.

Forrás: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal