Töltse le mobiljára a Kormányablak alkalmazást! Google Play App Store

Kép
dr. Alakszai Zoltán

Dr. Alakszai Zoltán
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei főispán

Tősgyökeres miskolci családban születtem. Felmenőim között van vasgyári munkás, egyetemi oktató, színházi ember és politikus is, akiktől nyitottságot, az élet széleskörű szemléletét kaptam örökségül. Az önálló véleményalkotás szabadságát tiszteletben tartva, az egységre és a megegyezésre törekedve nálunk mindig természetes volt a közélettel és a politikával foglalkozni.

Keresztény neveltetést kaptam. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumban érettségiztem, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szereztem jogi diplomát. A német és az angol nyelvet tárgyalóképes szinten beszélem.

Már egyetemi tanulmányaim alatt több multinacionális vállalatnál voltam gyakornok, majd egy német hátterű nemzetközi ügyvédi irodában, később a Miniszterelnökség Európai Uniós Fejlesztéspolitikai Államtitkárságán főosztályvezetőként dolgoztam. Miskolcra visszatérve munkámat polgármesteri kabinetfőnökként, 2016 decemberétől jegyzőként folytattam. 2019-ben – váratlan felkérésre – Miskolc város polgármesterjelöltjeként indultam az önkormányzati választásokon.

2020. szeptember 10-től az a megtiszteltetés ért, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal vezetőjeként szolgálhatom a vármegye lakosságát. Kollégáimmal minden nap azon dolgozunk, hogy segítsünk eligazodni annak a több mint kétmillió ügyfélnek, akik hozzánk fordulnak segítségért – hidat képezve a jogszabályok alkotta útvesztő és a megvalósítani kívánt tervek között. Mi a megoldás kívánunk lenni az esetlegesen felmerülő nehézségekre. Célunk, hogy partnert, szövetségest lássanak bennünk az ügyfeleink, ne a hatóságot.

Nős vagyok, két gyermek büszke édesapja.