50 milliárd forint a foglalkoztatás fellendítésére

2023.11.24. 10:53 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal országos szinten a második legnagyobb összegű forrással gazdálkodhatott a GINOP 5.2.1 és a GINOP 5.1.1 projektekben. A forrást az álláskeresők támogatására, a foglalkoztatás növelésére, valamint a munkaerő kínálat fejlesztésére fordította.

A GINOP 5.2.1 projekt 22,8 milliárd forint, a GINOP 5.1.1 projekt pedig 29,6 milliárd forint keretösszegből finanszírozta vármegyénk fejlesztését és az álláskeresők támogatását. Az uniós projekteket a személyre szabottság, összetettség, sokszínűség és innováció jellemezte. Több mint 100 ezer megszólított, több mint 50 ezer programba bevont ügyfél, több mint 10 ezer munkáltató és 43 képző intézmény, továbbá számos önkormányzat és civil szervezet működött együtt a vármegyei részprojektek megvalósítása során.

A záruló programok képzést és elhelyezkedést elősegítő támogatásai az országos célokhoz és a helyi munkaerőpiaci igényekhez és lehetőségekhez igazodva hozzájárultak a vármegyében élő álláskeresők képzettségi szintjének emeléséhez, az elhelyezkedést segítő munkatapasztalat és munkagyakorlat megszerzéséhez, új vállalkozások indításához, a foglalkoztatási szint emelkedéséhez. A projektek képzési támogatása révén közel 20 ezer álláskereső kapott lehetőséget egy versenyképes szakma megszerzésére. A bérjellegű támogatások különböző konstrukciói segítségével pedig, több mint 35 ezer szakképzett, vagy frissen szakmát szerzett programrésztvevő elhelyezkedéséhez járult hozzá a két projekt.

Az év végén a Széchenyi 2020 keretein belül lezáruló gazdaságfejlesztést és innovációt támogató operatív program a 2014-2020-as programozási időszak legnagyobb operatív programja volt, a rendelkezésre álló uniós és hazai költségvetési források jelentős része a gazdasági szereplők versenyképességének javítását szolgálta. A GINOP kiemelt területe volt a foglalkoztatás növelése, valamint a munkaerő kínálat fejlesztése.

A programok lehetőséget teremtettek a vármegye foglalkoztatáspolitikai céljainak megvalósítására. A komplex támogatásokat és szolgáltatásokat egyaránt kínáló munkaerőpiaci programok elősegítették a térségi célkitűzések érvényre juttatását, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei sajátosságok és érdekek szem előtt tartásával.

Az Ifjúsági Garancia és az Út a munkaerőpiacra programok a munkaerőpiac új kihívásaihoz igazodva a következő fejlesztési időszakban a GINOP PLUSZ operatív programok keretén belül folytatódnak.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal