Három kijelölt természetes fürdőhely várja a strandolókat Borsod-Abaúj-Zemplénben a nyár utolsó napjaiban

2024.07.26. 13:10 | Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

A népegészségügyi feladatkörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal által vármegyénkben nyilvántartott és ellenőrzött 9 természetes fürdőhely közül a nyár végére három, a kijelölt üzemeltető által biztosított, a közönség számára nyitva álló és fürdőzésre alkalmas természetes fürdőhely várja a látogatókat.

A vármegyénkben található szabadvizek nagy része – különös tekintettel a Miskolc környéki bányatavakra – nem fürdőzésre kijelölt fürdőhely, mivel nincsenek meg az ehhez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi feltételek és követelmények, illetve a vízminőség sem monitorozott. Az ilyen természetes vizekben történő fürdőzés – leszámítva számos egyéb veszélyt – a fertőzés kockázatával járhat. Bár a természetes vizek jelentős öntisztuló képességgel rendelkeznek, a vízszennyezés miatt ez a kockázat mindig fennáll. A vízszennyezés forrásai döntően az infrastruktúra teljes hiányából adódnak és a vízparti tartózkodás, táborozás termékei: így a szemét, hulladék, fekália. Alkalmilag szennyezhet a halak beetetése, a gépkocsik mosása. Sajnos fokozottan igaz ez a megállapítás a fent említett bányatavak környezetére is, ezért a szabad vizeket mindenki saját felelősségére látogathatja. Jellemző továbbá, hogy a tavak hamar mélyülnek, a víz néhol nyáron is jéghideg. A meggondolatlanság és az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása gyakran halálos balesetekhez vezet.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye fürdőzésre kijelölt természetes fürdővizeinek minőségét a népegészségügyi feladatkörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal minden szezonban rendszeresen ellenőrzi, a laboratóriumi ellenőrző vizsgálatok idén is folyamatosak.

Az előbbiekben ismertetett kockázatok elkerülése érdekében javasolt a fürdési célra hatóságilag engedélyezett, biztonságos és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő, kijelölt természetes fürdőhelyek látogatása, melyek vármegyénkben a következők:

 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kijelölt természetes fürdővizei

 

I. A 2024. évi szezon második felében üzemelő természetes fürdőhelyek, melyek esetében az eddigiekben elkészült fürdővíz vizsgálati eredmények megfelelőek voltak

Az alábbi természetes fürdőhelyek esetében a tó vize a kijelölt strandokon fürdésre alkalmas, környezetükben a közegészségügyi feltételek biztosítottak a természetes fürdőként történő használathoz.

 

1. Mályi-tó – „Rádió M Mályi Plázs”

Fürdési idény: 2024. június 1. - 2024. szeptember 15.

Üzemeltető: Mályi Község Önkormányzata.

A fürdővíz Európai Bizottság által jóváhagyott minősítése: kiváló.

 

2. Muhi-tó – „Realxtreme Vízi Paradicsom”

Fürdési idény: 2024. június 1. - 2024. augusztus 31.

Üzemeltető: Realextreme Tófenntartó és Halgazdálkodási Kft.

A fürdővíz Európai Bizottság által jóváhagyott minősítése: kiváló.

 

3. Nyékládházi „TSZ”-tó – Nyékládházi Önkormányzati Strand

Fürdési idény: 2024. június 20. - 2024. augusztus 31.

Üzemeltető: Stáb Produkciós és Kommunikációs Egyéni Cég.

A fürdővíz Európai Bizottság által jóváhagyott minősítése: kellő számú minta hiányában nem minősíthető (új fürdőhely).

 

II. Az üzemeltető tájékoztatása alapján a 2024. évi szezonban ki nem nyitó strandok

 

1. Mályi-tó – „Mangó Beach – Mályi”

A fürdőhely a 2024. évi szezonban a magas vízállás miatt nem nyit ki.

Üzemeltető: Cool Passion Kft.

A fürdővíz Európai Bizottság által jóváhagyott minősítése: kiváló.

 

2. Tiszabábolna – „Babuna Beach”

A fürdőhely a 2024. évi szezonban nem üzemel.

Üzemeltető: Tiszabábolna Község Önkormányzata.

A fürdővíz Európai Bizottság által jóváhagyott minősítése: kellő számú minta hiányában nem minősíthető.

 

III. Fürdőhelyek, melyek esetében cianobaktérium burjánzás miatt az üzemeltetés szüneteltetésének, vagy fürdési tilalomnak az elrendelésére került sor

 

1. Arló – „Suvadás Liget” Strand

Fürdési idény: 2024. május 21. - 2024. augusztus 31.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt cianobaktérium burjánzás miatt 2024. július 18-án a 2024. évi fürdési szezon hátralevő részére a fürdőhely üzemeltetésének szüneteltetése került elrendelésre.

Üzemeltető: Arlói Turisztikai és Közösségi Kft.

A fürdővíz Európai Bizottság által jóváhagyott minősítése: kellő számú minta hiányában nem minősíthető.

 

2. Mezőzombor – Dorgói-tó strand

A fürdőhelyen 2023. július 28-án cianobaktérium burjánzás miatt határozatlan idejű fürdési tilalom került elrendelésre, mely továbbra is érvényben van.

Üzemeltető: Axel Rose Wine Kft.

 

3. Vadna-tó – Vadna Park Üdülőközpont két kijelölt partszakasza, Vadna 1. strand és Vadna 2. strand

Fürdési idény: 2024. július 1. - 2024. augusztus 31.

A fürdővíz laboratóriumi vizsgálattal igazolt bakteriológiai kifogásoltsága miatt a Vadna Park Üdülőközpont mindkét strandján 2024. augusztus 22-én a 2024. évi fürdési szezon hátralevő részére a fürdőhely üzemeltetésének szüneteltetése került elrendelésre.

Üzemeltető: Common Ingatlan Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Kft.

 

Fertőzhetnek és életveszélyesek lehetnek a bányatavak

A vármegyénkben található szabadvizek nagy része – különös tekintettel a Miskolc környéki bányatavakra – nem fürdőzésre kijelölt fürdőhely, mivel nincsenek meg az ehhez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi feltételek és követelmények, illetve a vízminőség sem monitorozott. Az ilyen természetes vizekben történő fürdőzés – számos egyéb veszély mellett – a fertőzés kockázatával járhat. Bár a természetes vizek jelentős öntisztuló képességgel rendelkeznek, a vízszennyezés miatt ez a kockázat mindig fennáll. A vízszennyezés forrásai döntően az infrastruktúra teljes hiányából adódnak és a vízparti tartózkodás, táborozás termékei: így a szemét, hulladék, fekália. Alkalmilag szennyezhet a halak beetetése, a gépkocsimosás. Sajnos fokozottan igaz ez a megállapítás a fent említett bányatavak környezetére is, ezért a szabad vizeket mindenki saját felelősségére látogathatja. Jellemző továbbá, hogy a tavak hamar mélyülnek, a víz néhol nyáron is jéghideg. A meggondolatlanság és az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása gyakran halálos balesetekhez vezet.

Az előbbiekben ismertetett kockázatok elkerülése érdekében javasolt a fürdési célra hatóságilag engedélyezett, biztonságos és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő, kijelölt természetes fürdőhelyek látogatása.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kijelölt természetes fürdővizeinek tájékoztató füzetei a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján az alábbi linken érhetőek el:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/vizhigienes-laboratorium/furdoviz/termeszetes-furdoviz/tajekoztato-fuzetek/category/371-borsod-abauj-zemplen-varmegye.html

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

Letölthető csatolmányok