Nemzeti Park Igazgatóságok

A természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 625/2022. (XII. 30.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése alapján a nemzeti park igazgatóságok szervezetrendszere a természetvédelemért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv.

A nemzeti park igazgatóságok szervezetrendszerének területi szerve a Nemzeti Park Igazgatóság. Magyarország területén tíz Nemzeti Park Igazgatóság működik, melyek elnevezése és székhelye:

  1. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő
  2. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Csopak
  3. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Eger
  4. Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Pécs
  5. Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Esztergom
  6. Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Sarród
  7. Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Debrecen
  8. Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Kecskemét
  9. Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvas
  10. Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Őriszentpéter

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye területén az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működik. A nemzeti park igazgatóságok a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságok eljárásaiban adatszolgáltatás, illetve szakértői vélemény nyújtásával működnek közre, ha az eljárásban olyan adat, tény ismerete szükséges, amellyel a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság illetékességi területén működő nemzeti park igazgatóság rendelkezik, illetve amelyet kezel.