Az áldozatok számíthatnak az állam segítségére

2024.08.27. 16:07 | Budapest Főváros Kormányhivatala

„Az Újbudai Áldozatsegítő Központ megnyitása a kormányzat elkötelezettségét mutatja az áldozatok megsegítése iránt” – emelte ki Sára Botond főispán az intézmény ünnepélyes megnyitóján, amelyen beszédet mondott Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Király Nóra miniszteri megbízott és Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes is. A XI. kerületi Prielle Kornélia utcában átadott központ immár a második Budapesten.

Kép

„A bűnözőket meg kell bünteti, akik pedig áldozattá válnak, azokat segíteni kell. Ezért van szükség egy olyan áldozatsegítő rendszerre, amelyben az áldozat tudja: van segítség, nem marad magára, gyors és hatékony szakmai támogatást kaphat” – emelte ki beszédében Sára Botond főispán.

Az áldozatsegítés fontosságára irányuló kiemelt kormányzat figyelmet a segítségnyújtás három pillére is alátámasztja: az Áldozatsegítő Központokra, az Áldozatsegítő vonalra és a kormányhivatalok áldozatsegítő szolgálataira is számíthatnak a bajba jutottak – fejtette ki Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője hozzátéve: e három pillér csak együtt tud igazán hatékony lenni. A Fővárosi Kormányhivatal Igazságügyi Főosztálya és a Budapesti Áldozatsegítő Központ közvetlen és napi szintű kapcsolatot tart fenn annak érdekében, hogy az áldozatok minél empatikusabb, magas szintű szolgáltatáshoz jussanak.

Hatósági, anyagi és lelki támasz

A kormányhivatalokban működő áldozatsegítő szolgálatok elsősorban hatósági eszközökkel segítik az áldozatokat, azonnali pénzügyi segítségnyújtással, állami kárenyhítéssel vagy áldozati státusz igazolásával. A Fővárosi Kormányhivatal áldozatsegítő szolgálata mind szakmailag, mind empatikusan igyekszik megőrizni és tovább erősíteni a felé irányuló bizalmat. A bizalom erősödését mutatja, hogy évről évre egyre többen fordulnak a kormányhivatalhoz: 2021-ben 366-an, 2022-ben 457-en, 2023-ban 567-en. Valószínűleg 2024-ben ez a szám még magasabb lesz.

A tavalyi évben összesen több mint 45 millió forintot ítélt meg a kormányhivatal az áldozatok részére, a kormányhivatal munkatársai mindezeken túl egyfajta érzelmi támogatást is nyújtanak, de jogi segítségnyújtásban is közre tudnak működni.

„Az Újbudai Áldozatsegítő Központ megnyitása az állam elkötelezettségét mutatja az áldozatok megsegítése iránt. Az országos hálózat bővítésével ugyanis a segítség ismét közelebb kerül az érintettekhez. Ezúton is szeretném megköszönni a kiemelkedően hatékony együttműködést minden szakmai partnernek, a Fővárosi Kormányhivatal továbbra is elkötelezetten fog dolgozni, hogy az áldozatsegítés rendszere mind jobb és jobb legyen” – fejtette ki Sára Botond.

Hatékony és gyors segítség

A magyar áldozatsegítő szolgálat európai szinten is professzionális szinten működik. Egy olyan újabb teret adhatunk át, ahova bizalommal fordulhatnak a bajba jutott emberek, s ahol gyors és értő segítséget kapnak.  Becsületbeli ügy volt számomra, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek, hogy az itt élő emberek biztonsága meglegyen, s ha szükség van, hatékony, gyors segítséget kapjanak” – emelte ki Király Nóra. A miniszteri biztos hozzátette: ahogy a kormányzat egésze, úgy ő is elkötelezett az áldozatsegítés ügye mellett. „Ebbe a munkába várjuk partnerként a társadalom széles rétegeit, mindenkire nagy szükség van az áldozattá válás elkerülése vagy éppen az áldozatok segítése érdekében” – mondta Király Nóra.

 „A kormányzat célja, hogy minden vármegyeszékhelyen legyen áldozatsegítő központ”

Tuzson Bence igazságügyi miniszter kiemelte: a XI. kerületi Prielle Kornélia utcában átadott központ immár a második Budapesten, mivel a fővárosban nagyobb a „leterheltség”, mint máshol az országban. Hamarosan Győrben nyílik majd áldozatsegítő központ.

A miniszter kitért arra is, abban is van még tennivaló, hogy egy „nyilvánvalóan” bántalmazó ember ne vállalhasson közéleti szerepet. „A társadalomnak van felelőssége abban, hogy ne álljon elő ilyen helyzet” – hangsúlyozta. Tuzson Bence fontosnak nevezte azt a változtatást célzó kezdeményezésüket, hogy a korábbi áldozatokat is hallgassák meg abban a helyzetben, amikor egy elkövető például feltételesen szabadul. Meg kell oldani, hogy a büntetés letöltése után is a korábbi áldozattól távol lehessen tartani – mondta a tárcavezető megjegyezve: ez nehéz jogi kérdés, és ezzel foglalkozni kell, meg kell találni a megoldást.

Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy az online térben dinamikusan emelkednek a bűncselekmények, a sértettek száma jelentős mértékben nő, és közöttük nagyon sok a kiszolgáltatott ember. Töreki Sándor azt is elmondta, az áldozatsegítésben 2017 után egy teljesen egységes, jól működő rendszert sikerült kialakítani a rendőrség együttműködésével.

Együttműködési megállapodás

A rendezvényen az Igazságügyi Minisztérium az áldozatsegítés témakörében együttműködési megállapodásokat kötött a fővárosi kormányhivatallal, a Pest Vármegyei Kormányhivatallal, a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, valamint a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal.

Forrás: BFKH Sajtó/MTI