Először rendeztek Hibrid Honvédelmi Versenyt Budapesten

2024.06.20. 14:26 | Budapest Főváros Kormányhivatala

Az új kihívások követelményeihez igazodva a fővárosi Védelmi Bizottság Hibrid Honvédelmi Versenyt szervezett a budapesti kadétképzést folytató, illetve a honvédelem irányába elkötelezett középiskolák tanulói számára.

Tizenhárom csapat hatvanöt tanulója mérte össze a tudását azon a Hibrid Honvédelmi Versenyen, amelyet Budapest Főváros Védelmi Bizottsága szervezett 2024. június 6-án a XVI. kerületi Csonka János Szakközépiskola és Szakiskolában. A verseny során a csapatok – kapcsolódva a meglévő honvédelmi versenyek fizikai feladataihoz, mint lövészet, akadálypálya, ügyességi, gyorsasági feladatok – a versenyszámokat a fizikai tér mellett a virtuális térben is végrehajtották, amelyek közös értékelése a fizikai felkészítés fontossága mellett előtérbe helyezi a modern eszközök kezelésének képességét is.   

Az eseményen a résztvevő kadétok számot adhattak képességeikről és tudásukról fizikai, elméleti és virtuális szinten is. A katonai lézer biatlon akadályfutást, mátrix tájékozódási futást, airsoft lövészetet, szituációs lövészetet, kardgyakorlatot és elsősegélynyújtást fizikálisan kellett végrehajtaniuk, de elméleti tudásukat is számon kérték a verseny szervezői a honvédelmi tesztek kitöltésénél.

A fizikai állomásokat virtuálisan leképezve monitor elé kellett ülni és állni. A diákok drónszimulátoron versenyeztek, robotkutyát irányítottak, de autószimulátorban és több, "first person shooter" jellegű játékban is helytálltak. Ezeken kívül több olyan kalandjátékot is teljesíteni kellett, amely a virtuális jelleg mellett fizikai állóképességet is megkövetelt.

A megmérettetés első két helyezettje a Csonka János Szakközépiskola és Szakiskola, harmadik helyezettje pedig a Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium lett.

Forrás: BFKH Sajtó/BFVB