Húsvéti ételeket és italokat vizsgál a fogyasztóvédelem
Ezekben a napokban zajlik a hatósági mintavételezés a boltokban, vásárcsarnokokban, piacokon és egyéb kiskereskedelmi egységekben. Amennyiben a vizsgált termék jelölésével megtévesztik a fogyasztókat, úgy a hatóság haladéktalanul eljárást indít.

A húsvéthoz közeledve a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok – köztük Budapest Főváros Kormányhivatala is – a magyar családok és fogyasztók védelme érdekében megkezdték a hagyományos húsvéti termékkörök, valamint egyes speciális megjelölést tartalmazó élelmiszerek ellenőrzését.
A nyers sonkák és a gyümölcslevek esetén a vizsgálatok célja a címkén feltüntetett megnevezés és tápérték adatok valódiságának az ellenőrzése a jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott előírások teljesülésének szempontjából.
A szezonális ellenőrzéseket a korábbi évek ellenőrzési adatai is indokolják. A legutóbbi ellenőrzések során a vizsgált sonkák 25%-a nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, azoknak ugyanis túlzottan magas sótartalma volt. Gyümölcslevek esetén ugyanakkor a cukortartalomra vonatkozó előírások a vizsgált termékek mindössze 2%-ánál nem teljesültek.
Célkeresztben a gluténmentes élelmiszerek is
A vonatkozó Európai Uniós rendelet alapján egy élelmiszer akkor nevezhető gluténmentesnek, ha annak gluténtartalma – a végső fogyasztó számára értékesített alakban – legfeljebb 20 mg/kg. Az NKFH akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma gluténmentes – vagy annak mondott – kenyereket, száraztésztákat, kenyér-, palacsinta-, pizza-, süteményporokat, kekszeket, liszteket és zabitalokat egyaránt vizsgál. A legutóbbi ellenőrzések során a vizsgált gluténmentes termékeknél a kifogásolási arány 5% volt.
Ellenőrzések egész évben
Az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok az egész évben, így a húsvéti időszakban is őrködnek a fogyasztói jogok érvényesülése felett, hogy ezzel is védjék a magyar családokat.