Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

A kormányhivatal és a BKIK közösen népszerűsítik a szakmatanulást

2023.12.15. 09:06 | Budapest Főváros Kormányhivatala

Az álláskeresők és a munkaerőpiac szereplőinek további támogatása érdekében kötött együttműködési megállapodást Budapest Főváros Kormányhivatala és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). Kiemelt cél a szakember-utánpótlás biztosítása, a szakmatanulás népszerűsítése és a munkaerőpiac szereplői közötti közvetítés.

Kép

A kormányhivatal és a kamara közötti együttműködés létrejöttének oka a foglalkoztatási, munkaerőpiaci fejlesztések megvalósítása, a szakképzettség növelése, a gazdaság munkaerő-igényének kielégítse. A megállapodás legfőbb törekvése, hogy az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli szakképzés területén a munkaerőpiac valós érdekeire épülő tevékenységével hozzájáruljon a vállalkozások munkájának eredményesebbé tételéhez a munkaerőpiac szereplői közötti híd létrehozásával. E célkitűzés megvalósítása részeként kerül megrendezésre immár 10 éve a 7-8. osztályos diákok számára a „SzakMÁzz” Budapest pályaválasztási kiállítás, amely segítséget nyújt a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló általános iskolai és középfokú oktatási intézmények tanulóinak, szüleiknek, valamint a pályakorrekciót tervező felnőttek számára.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Fővárosi Kormányhivatal között az elmúlt időszakban is fennálló együttműködés hidat jelentett a munkaerőpiac szereplői között és segítette a teljes foglalkoztatottság, valamint a tudás- és munkaalapú társadalom megerősítésére irányuló kormányzati célkitűzés megvalósítását. A most aláírt megállapodás ezt a közös munkát teszi még hatékonyabbá – mondta az együttműködés aláírásakor Sára Botond főispán. Hozzátette: A most aláírt megállapodás alapján történő további építkezés középpontjában a fiatalok munkaerőpiaci támogatása áll annak érdekében, hogy sikeresek legyenek, ők lehessenek a jövő feltörekvő vállalkozói.

Kép

A fővárosi vállalkozások eredményességének előfeltétele a szakképzett és ambiciózus munkavállalók foglalkoztatása. Ez csak úgy valósítható meg, ha a fiatalokat a szakmaszerzés felé irányítjuk pályaorientációs szaktanácsadással, és a duális képzőhelyek számának növelésével. A BKIK évek óta élen jár ezek támogatásában, többek között a „SzakMÁzz” Pályaválasztási Kiállítás szervezésében való részvételünkkel, vagy a képzési intézmények és a munkaadói oldal közötti közvetítői tevékenységünkkel. Örömünkre szolgál, hogy a Fővárosi Kormányhivatallal való együttműködés révén egy újabb előrelépést tettünk annak érdekében, hogy a szakmatanulásra fogékony fiatalok megismerhessék a szakmák szépségeittette hozzá Nagy Elek, a BKIK elnöke.

Kép

A megállapodás részeként a kormányhivatal kerületi foglalkoztatási osztályai segítik majd a velük kapcsolatban álló munkáltatók tájékoztatását a BKIK pályaorientációval és szakképzéssel kapcsolatos szolgáltatásairól, a kamara pedig hozzájárul a munkáltatói oldal becsatornázásához a kormányhivatal közreműködésével megvalósuló projektekbe.

Közös célként fogalmazták meg továbbá az együttműködő felek a duális kapcsolatok erősítését, ami hozzájárulhat, hogy a szakképzés iránti növekvő érdeklődést az oktatási ökoszisztéma is követni tudja.

Forrás: BFKH Sajtó