Közel 10 ezer budapesti embert vezetett vissza a munkaerőpiacra az Út a munkaerőpiacra projekt

2023.11.29. 13:00 | Budapest Főváros Kormányhivatala

Mintegy 10 ezer, 25 év feletti fővárosi álláskeresőnek a helyzetét segítette az Út a munkaerőpiacra elnevezésű, 2015 decemberében indult program, amelynek részleteit Budapest Főváros Kormányhivatala november 29-én mutatta be a sajtó képviselőinek. Sára Botond főispán kiemelte: ha csak egy ember van, akit be lehet vezetni a munkaerőpiacra, addig érdemes erre energiát fordítani.

– A polgári kormány gazdaságpolitikájának egyik alappillére a foglalkoztatás bővítése, a munkanélküliségi folyamatos felszámolása. Ezen célkitűzések elérése érdekében számos munkanélküliséget csökkentő, projekt valósult meg az elmúlt években hazánkban, ezek közé tartozik az Út a munkaerőpiacra című projekt is – mondta a rendezvényen Sára Botond főispán.

2015-2023 között több mint 15 ezer embert sikerült újra visszavezetni a munkaerőpiacra a fővárosban, a munkanélküliség 50 százalékkal csökkent. Ennek az eredmények felét az Út a munkaerőpiacra projekt adta. De amíg akár csak egy ember is van, akinek ebben segítséget nyújthatunk, addig az ilyen programok is folytatódni fognak – tette hozzá a főispán.

Csete László, projektmenedzser kiemelte: minden, 25 év feletti, nyugdíjkorhatár előtt álló személy bevonható volt a programba, amelyben ugyanakkor szerepeltek kiemelt célcsoportok, így például a gyesről/gyedről visszatérők, a több mint fél éve munkanélküliek, az 50 év felettiek, illetve az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők. – Komplex, személyre szabott támogatást és segítséget nyújtottunk a programban résztvevőknek – fejtette ki a Budapest Főváros Kormányhivatalának munkatársa.

A projekt számokban

A projekt a fővárosban személyre szabott és komplex segítségnyújtással 9385 fő 25-64 év közötti álláskeresőnek a helyzetét támogatta, míg a régióban összesen legalább 16.000 főnek segített.

Foglalkoztatást elősegítő képzési támogatásban 2611 fő, képzést és/vagy közvetítést megelőző alkalmassági vizsgálatok költségének megtérítésben 1653 fő részesült, illetve 2030 fő vállalkozóvá válását támogatták a fővárosban. A résztvevők foglalkoztatását vállaló, zömében mikro-, kis- és középvállalkozások részére bérjellegű támogatást 5190 fő esetében nyújtott a program.

Az Út a munkaerőpiacra (A VEKOP-8.1.1-15-2015-00001 azonosítószámú), elnevezésű kiemelt projekt teljes forrásösszege 19,387 milliárd forint volt, amelyből a főváros 9,97 milliárd forint forrásösszeggel rendelkezett. A támogatás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 2015. december 1-jén indult és 2023. december 31-ig tart.

Budapest Főváros Kormányhivatala további részleteket tartalmazó közleményét az IDE kattintva olvashatja el.

Forrás: BFKH Sajtó