Országosan és Budapesten is eredményes volt a Nyári diákmunka program

2024.09.04. 13:52 | Budapest Főváros Kormányhivatala

A kormány idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg a programot, amelyben a tervezetthez képest jóval többen, összesen 29 ezren vettek részt országszerte, így a keretösszeg is a tervezett 3,8 milliárd forintról – a vármegyei emeléseknek köszönhetően – több mint 4,3 milliárd forintra nőtt. A program részeként a fővárosban közel 500 diák jutott munkához, ami mintegy 14 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest.

Kép

A munkaalapú társadalom kiépítéséhez 2013 óta a Nyári diákmunka program is jelentős mértékben hozzájárul. A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhettek.

Jelentős növekedés a fővárosban

A diákmunka keretében a fővárosban első körben 54 millió Ft került elosztásra, amit a nagy érdeklődésre való tekintettel további 60 millió forinttal bővítettek. Budapesten a mintegy 2 hónap alatt összesen 48 foglalkoztatónál 477 fő nappali tagozatos tanuló vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák foglalkoztatása valósult meg, amely 13,84 százalékos növekedést jelent a 2023-as részvételhez képest.

Országosan az önkormányzati szféra, a turizmus és a vendéglátás volt a legnépszerűbb

A legtöbb kérelem Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár Bereg és Békés vármegyékből érkezett. A diákok csaknem 80 százalékát az önkormányzati pillérben foglalkoztatták, emellett jelentős volt az igény a turizmus, vendéglátás területén is. A mezőgazdaság területén is több mint hétszáz diák foglalkoztatása valósult meg.

A legnépszerűbb munkakörök idén is az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású, a takarító és kisegítő, a hivatalsegéd kézbesítő, valamint a konyhai kisegítő voltak.

Forrás: BFKH Sajtó