Soha ilyen alacsony nem volt az álláskeresők száma augusztusban

2024.08.29. 09:52 | Budapest Főváros Kormányhivatala

2024 augusztusában ismét történelmi rekord dőlt meg a hazai munkaerőpiacon, hiszen az elmúlt közel három és fél évtizedben nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma ebben a hónapban. A budapesti számok is kedvezők: az álláskeresők száma az elmúlt évtizedben több mint 16 000 fővel csökkent, a további eredmények érdekében Budapest Főváros Kormányhivatala több foglalkoztatáspolitikai eszköz működtetésével hozzájárul.

Kép

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 224.598-an voltak állás nélkül az országban, ami tavaly augusztushoz képest több mint 4 ezer fős mérséklődést jelent. Az adat jól tükrözi, hogy munkaerőpiac stabilizálódása folyamatosan zajlik, és a foglalkoztatás növekedésével párhuzamosan egyre kevesebben keresnek állást.

Az adatok szerint országosan nőtt a nők foglalkoztatása az elmúlt hónapokban, de a fiatalok foglalkoztatottsági mutatói is kedvezően alakulnak: a 2024. júniusi  12,7 százalékos ifjúsági munkanélküliségi ráta immár harmadik hónapja alacsonyabb az Európai Unió 27 tagállamának átlagánál – közölte a komany.hu oldal.

16 ezerrel csökkent a fővárosi álláskeresők száma

A fővárosi adatok is mérséklődést mutatnak, a budapesti regisztrált álláskeresők száma az elmúlt évtizedben több mint 16 000 fővel csökkent, melyhez hozzájárultak a korábbi években európai uniós forrásból sikeresen megvalósult projektek és azok eredményei. Jelenleg a fővárosi álláskeresőket két európai uniós forrásból megvalósuló program is segíti a munkaerőpiacra történő tartós visszajutásban.

A fővárosban 47 képzési irány érhető el, amelyekhez álláskeresést ösztönző juttatás kérelmezhető. Budapest Főváros Kormányhivatala képzési jegyzéke sokrétű, tartalmaz hatósági, nyelvi, szakmára felkészítő, valamint szakképesítésre felkészítő képzéseket egyaránt.

Állásbörze szeptemberben

Az állami foglalkoztatási szerv szolgáltatási feladatai közé tartozik az álláskeresők számára az elhelyezkedésüket valamilyen módos elősegítő rendezvény szervezése. Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztály a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara közreműködésével az idei évben is megrendezi 2024. szeptember 17-én a fővárosi Állásbörzét a XII. kerületben található MOM Sport Uszoda- és Sportközpontban. A tavalyi évben több mint 2000 munkát kereső látogató jelent meg rendezvényen, ahol 34 munkáltató kínálta közel 1200 állásajánlatát.

Az Állásbörze évről-évre fejlődik, egyre többen érdeklődnek a Kormányhivatal által biztosított szolgáltatások iránt, rengetegen érkeznek tanácsért, kérnek felvilágosítást, amely sokat segít a rendezvény ismertségének és elismertségének növelésében.

Forrás: BFKH Sajtó