Sziget Fesztivál: Több száz kormányhivatali ellenőrzés, kevés kirívó eset

2024.08.15. 09:36 | Budapest Főváros Kormányhivatala

A Sziget Fesztivál ideje alatt a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) munkatársai több száz ellenőrzést végeztek el a fesztiválozók érdekében. Főleg a vendéglátósoknak, illetve a taxisoknak néztek utána: 2 vendéglátónál találtak súlyos hibákat, szabálytalan járműállapot miatt 49 járművet rendeltek be műszaki szemlére.

Kép

„Annak érdekében, hogy ne sérüljenek a vásárlók jogai, a Fővárosi Kormányhivatal munkatársai rendszeresen végeznek ellenőrzéseket” – emelte ki Sára Botond. A főispán elmondta: a kiemelt rendezvényeken mindig több a feladat, a Sziget Fesztiválon több főosztály több száz ellenőrzést tartott a fesztiválozók érdekében.

Két súlyosabb, illetve több kisebb hiányosságot tárt fel a fogyasztóvédelem

A Fogyasztóvédelmi Főosztály összesen 228 ellenőrzést végzett a Sziget Fesztivál területére kitelepült 203 vendéglátó, 15 mutatványos szórakoztató eszköz, illetve 10 ajándék-ruha üzlet körében. Többségük a jogszabályoknak megfelelően végezte tevékenységét, de munkatársaink 24 vállalkozásnál találkoztak olyan kisebb hiányosságra rávilágító esettel, amelyek az ellenőrzések idején pótolhatók voltak. Ugyanakkor 1 kereskedelmi egység, illetve 2 vendéglátó vonatkozásában súlyos szabálytalanságot tapasztaltak a kormányhivatal ellenőrei: például nem tűntették fel az árakat, vagy nem volt hitelesített italmérce. A kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága a szükséges eljárásokat lefolytatja.

Közúti ellenőrzések az utasok biztonsága érdekében

A Fővárosi Közlekedés-felügyeleti Főosztály közúti ellenőrei – a BRFK járőreivel és a BKK ellenőreivel közösen – próbavásárlók bevonásával 308 taxit ellenőriztek. Szabálytalan állapot miatt 49 járművet rendeltek be műszaki szemlére, 1 esetben rossz műszaki állapot miatt a forgalmi engedély és a hatósági jelzés elvételére is sor került. 9 taxisnál a személyszállítási engedélykivonat és a járművezető taxi személyszállítói igazolványa nem volt a helyszínen, illetve érvénytelen volt.

Kiemelt figyelem irányult a higiénés állapotokra is

A II. Kerületi Hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársai a rendezvényen 101 közegészségügyi ellenőrzést végeztek: eljárás indítására és bírság kiszabására nem került sor.

A munkavállalók biztonságát és foglalkoztatásuk jogszerűségét is ellenőrizték

A rendezvényhez kapcsolódó építési és bontási munkálatok során a Munkavédelmi Ellenőrzési Osztály munkatársai összesen 91 ellenőrzést folytattak le. 11 munkáltatónál fordult elő valamilyen munkavédelmi hiányosság. A szakemberek 4 építési tevékenységet végző munkáltatónál tapasztalták az egyéni védőeszközök, illetve azok viselésének hiányát.

A Foglalkoztatás-felügyeleti Osztály kormánytisztviselői 24 ellenőrzést végeztek el. A rendezvényt megelőző építési tevékenységek ellenőrzése során 8 munkáltató ellenőrzésére került sor, közülük ötnél bejelentés nélküli foglalkoztatást tártak fel az ellenőrzések, ami miatt várhatóan több milliós mértékű munkaügyi bírság kerülhet kiszabásra.

A rendezvény alatt jellemzően vendéglátó-ipari helyszínek ellenőrzésére került sor, összesen 12 munkáltatónál. Ezek az ellenőrzések egy esetben tártak súlyos jogsértést (egy fő munkavállalót érintően feketefoglalkoztatást), de az ellenőrzött munkáltatók többsége szabályos keretek között foglalkoztatta a munkavállalókat.

Forrás: BFKH Sajtó