Vízminőség: újra kinyithat a dunakeszi és a zebegényi strand

2024.07.22. 16:04 | Budapest Főváros Kormányhivatala

Ismét megfelelő a vízminőség a két Pest vármegyei dunai strandon, így a kormányhivatal július 22. hétfővel feloldotta a fürdési tilalmat.

Mint ismeretes, Budapest Főváros Kormányhivatala vízminőségi okból a Zebegényi szabadstrandon és a Dunakeszi szabadstrandon rendelte el az üzemeltetés szüneteltetését A Zebegényi fürdőhelyen Escherichia coli és Enterococcus faecalis, Dunakeszin pedig az Enterococcus faecalis értéke lépte túl a jogszabály által előírt határértéket. Mivel a július 18-i ismételt hatósági fürdővíz mintavétel vizsgálatok eredményei mindkét fürdőhely vonatkozásában megfelelőek lettek, a korlátozás feloldására július 22-én sor került.

A Nagymarosi szabadstrand vonatkozásában a júniusban lezajlott árvíz, valamint az azóta fennálló, a part adottságaihoz mérten magas vízállás miatt az üzemeltetővel való folyamatos egyeztetések alapján továbbra is fürdési tilalom van érvényben, de nem vízminőségi okokból.

Budapest Főváros Kormányhivatala folyamatosan ellenőrzi az illetékességi területén található 25 kijelölt természetes fürdőhely vízminőségét és üzemeltetési körülményeit a fürdőzők biztonsága érdekében, hiszen ezek esetében a vízminőséget számos külső tényező, például a csapadék, az időjárás is befolyásolhatja.

A fürdési szezon előtt és alatt a fürdővíz minőségének ellenőrzése meghatározott ütemterv szerint, havi rendszerességgel történik. Amennyiben az üzemeléssel kapcsolatban probléma merül fel, a kormányhivatal minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kijelölt fürdőhelyekről és további fontos információkról a kormányhivatal honlapján közzétett közleményben olvashatnak részletes tájékoztatást.

Forrás: BFKH sajtó