Konferencia a parlagfű-virágzás és felderítés jegyében

2022.07.07. 13:28 | Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal

Számos felmérés igazolja, hogy az allergiás betegségben szenvedők száma évről-évre emelkedik. Magyarország lakosságának húsz százaléka érintett a parlagfű allergiában. A parlagfű terjedéséről és felismeréséről, az egészségügyi kockázatokról, valamint a parlagfű felderítéséről szóló egyeztető fórumot szervezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya 2022. július 5-én a megye és a térség parlagfű helyzetének ismertetése céljából.

Szemerits Attila osztályvezető előadásában részletesen ismertette Győr-Moson-Sopron megye fertőzöttségi adatait. Kiemelte, hogy nagyobb mértékű szennyezettséget mutat Mosonmagyaróvár és Fertőd környéke, továbbá a pannonhalmi és a téti járás.

Kép

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy már a tavalyi évben találkozhattak a szakemberek egy új parlagfű változattal, melyet egyre több helyen fedeznek fel mostanra. Egyszerű kaszálással sok esetben nem oldható meg a gyomnövény eltávolítása, hiszen ezek a növények képesek nagyon hamar virágzó hajtásokat nevelni és gyakran 40-45 évig is megőrzik csírázóképességüket. Biztonságos megoldást a vegyszeres gyomirtás vagy a növények gyökeres eltávolítása jelentheti a kiskertek vonatkozásában.

Szemerits Attila osztályvezető a tavalyi évben már bemutatott két mobiltelefonos applikációt, ezekre most is kitért előadásában, hiszen ezen applikációk segítségével is szeretnék megkönnyíteni a parlagfű elleni védekezést. Az egyik az androidos telefonokra letölthető Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR), a másik applikáció pedig a gyomnövény felismerését segítő ambrosiAPP nevű alkalmazás, amelyet a Széchenyi Egyetem dolgozott ki.

A parlagfű egészségügyi kockázatairól dr. Berkesné dr. Ács Gabriella a Soproni Járási Hivatal tiszti főorvosa beszélt. Előadásában az allergiás megbetegedésben szenvedőknek azt tanácsolta, hogy a legintenzívebb időszakban érdemes kevésbé fertőzött területeket látogatni. Fontos tudni, hogy az allergiás reakció közvetetten is képes hatást kiváltani a szervezetben, főként bizonyos ételek, fűszerek fogyasztásával. Tiszti főorvos asszony felhívta a figyelmet a gyakori ruha-, haj- és ágyneműmosásra, valamint a felelősségteljes napszemüveg viselésre is.

Bakody Attila, a Kormányhivatal Földhivatali Főosztály főosztályvezetője előadásában elmondta, hogy a parlagfű-felderítést és a határszemlét a Növény- és Talajvédelmi Osztály a Földvédelmi és Földmérési Osztállyal együttesen végzi.

A főosztályvezető tájékoztatta a jelenlévőket az elmúlt év fontosabb számadatairól. Bemutatásra kerültek azok az eszközök és gépek, amelyek segítségével egyre alaposabban felderíthetők a fertőzött területek. Beszámolt az osztrák-magyar együttműködésről, a szerzett tapasztalatokról.

Forrás: GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet