Védekezési felhívás szőlőkabóca ellen

2024.08.03. 10:19 | Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal

A Grapevine flavescence dorée phytoplasma zárlati károsító fertőzöttség miatt 2023 októberében növény-egészségügyi zárlatot rendelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal, mint növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró szerv (továbbiakban élelmiszerlánc-felügyeleti szerv) Sopron-Virágvölgy és Jánostelep településrészeken, mint fertőzési zóna (a fertőzött növények 1 km-es körzetében), Fertőrákos település és környéke pedig védő zónaként került kijelölésre (a fertőzött területek 3 km-es körzetében).

A korábbi hirdetmény útján közölt, kifüggesztésre került zárlati határozatban foglaltak szerint körülhatárolt területeken kötelező a rovarvektorok elleni védekezés, a vegetációs időszakban minimum 2-3 alkalommal.
A fertőzést terjesztő  amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) egynemzedékes kártevő. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levélfonákán szívogat.
Az amerikai szőlőkabóca tojás alakban, a szőlőtőke kéreg alatt telel át. A lárvák kelése időjárástól függően elhúzódómájus közepétől egészen július első dekádjáig tarthat.
Öt lárvastádium után az imágók az időjárás függvényében július elejétől–közepétől jelennek meg és egészen szeptember végéig, október elejéig, illetve a fagyokig megfigyelhetőek.
A rajzáscsúcs időjárástól függően július vége–augusztus közepe közötti időszakra esik. A fertőzött területen kihelyezett  sárgalapos felmérések szerint a kabóca egyedszáma egyes helyeken elérte a védekezési küszöböt, ezért szükséges a szőlőkabócák elleni védekezés.

Felhívjuk a szőlőtermelők figyelmét, hogy tegyenek eleget védekezési kötelezettségüknek!

A kezelés során olyan növényvédőszert célszerű alkalmazni, amelynek az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje még betartható és a kijuttatás idején a szőlő fenológiája még megfelelő.
Az ültetvények bejárása során a szőlő-sárgaság betegség tünetei már megjelentek, a korábbi évekhez képest jóval korábban. Akkor lesz eredményes a védekezés, ha minden szőlőtermesztő eleget tesz védekezési kötelezettségének, és a tünetes növények észlelése után bejelenti ezt az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv felé.

A 1. számú mellékletben szerepelnek az amerikai szőlőkabóca ellen engedélyezett rovarölő szerek.

1. számú melléklet_engedélyezett rovarölő szerek

 

Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály