Kép

A MUNKAERŐ-KÍNÁLAT BŐVÍTÉSE ÉS FEJLESZTÉSE

 

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A projekt kódszáma: GINOP Plusz-3.1.1-23-2024-00001

A projekt elnevezése: A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése

A projekt országos kerete: 78,41 milliárd Ft

A projekt Csongrád-Csanád vármegyei pénzügyi kerete: 1,786 milliárd Ft

A projekt időtartama: 2023.12.01-2027.08.31.

 

A projekt célja:

Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló „stratégiai fontosságú művelet ún. Pillér projekt” célja, hogy segítse a 30-64 év közötti álláskereső vagy szolgáltatást kérő személyek munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását.

 

Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló munkaerőpiaci program célja, hogy a programrésztvevői minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben vagy inaktivitásban, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése elnevezésű munkaerőpiaci program célkitűzése, hogy a célcsoportba tartozók mielőbb segítséget kapjanak támogatott foglalkoztatás, képzés vagy mobilitási (lakhatási, utazási) támogatás formájában.

Az is cél, hogy a program a személyre szabott segítségnyújtás érdekében fokozottabban, a korábbinál hangsúlyosabban építsen a foglalkoztatási eszköztár mellett a szakképzés, a szociális terület, a társadalmi felzárkózás eszközrendszerére is, mivel a programot hasznosan kiegészít(het)ik a társtárcák, illetve egyéb segítő  (releváns) szervezetek olyan intézkedései, programjai, amelyek segíthetnek az állami foglalkoztatási szerv és az általa megvalósított programok által le nem fedett területek tekintetében. A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások megerősítését szolgálja, hogy bizonyos szolgáltatások nyújtásában az OFA, mint konzorciumi tag részt vesz.

 

1) Bértámogatás: Nem hátrányos helyzetű munkavállaló esetében a munkaadónak nyújtott támogatás időtartama legfeljebb 4 hónap, a hátrányos helyzetűek esetében legfeljebb 6 hónap lehet. A támogatás mértéke a munkaadót terhelő bruttó bér 50%-a, maximum havi 250 ezer forint lehet.

 

2) Lakhatási támogatás: az a regisztrált álláskereső kaphatja, akinek a lakóhelyétől legalább 60 km-re lévő településen található a munkavégzés helye, továbbá aki legalább 6 hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít újonnan. A támogatás legfeljebb 12 hónapra havonta a kötelező legkisebb munkabér 70%-ának megfelelő összegben nyújtható, azaz maximális összege havi 186.760 forint lehet.

 

3) Utazási támogatás: az a regisztrált álláskereső kaphatja, akinek a lakhelyétől 60 km-nél közelebbi, de a lakóhelyétől eltérő településen található a munkavégzés helye. A támogatás legfeljebb 12 hónap időtartamra nyújtható, a lakóhely és a munkavégzés helye közötti távolság minden 10 km-re után a kötelező legkisebb munkabér 5%-ának megfelelő összeg, azaz 13.340 forint vehető igénybe.

 

4) Képzéshez nyújtható álláskeresést ösztönző juttatás: a kötelező legkisebb munkabér legalább 70%-ának megfelelő összegű (maximálisan a minimálbér 150%-a) havi támogatás nyújtható azon álláskeresőnek, aki a munkaerőpiacon történő elhelyezkedése érdekében jogszabályban meghatározott képzésen vesz részt.

 

5) Szolgáltatások ideje alatt nyújtható pénzbeli juttatás

A juttatás a szolgáltatást kérőnek akkor nyújtható, ha a kérelemben megjelölt szolgáltatás(ok) igénybevételének időtartama harminc napon belül legalább az öt napot eléri, aszolgáltatás(oka)t az állami foglalkoztatási szerv, vagy az állami foglalkoztatási szerv az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságon (OFA) keresztül nyújtja, valamint a szolgáltatást kérő álláskeresési ellátásban nem részesül, vagy keresőtevékenységet nem folytat. A juttatás napi összege megegyezik a megállapítás napján hatályos napi kötelező legkisebb munkabér 70%-ával.

A projektről bővebb információ az alábbi felületeken érhető el:

  1. https://kormanyhivatalok.hu/kormanyhivatalok/csongrad-csanad/megye/europai-unios-projektek;
  2. https://nfsz.munka.hu/cikk/4176/A_munkaerokinalat_bovitese_es_fejlesztese_GINOP_PLUSZ31123