Magyarország Kormánya 2015 óta folyamatosan dolgozik azon, hogy az ellenőrzés nélküli illegális bevándorlás hatásai ne okozzanak kárt Magyarország lakossága számára.

2023. november 16-án lépett hatályba a déli határnál található elhagyatott járművekkel kapcsolatos intézkedésekről szóló 503/2023. (XI. 15.) Korm. rendelet, amely kizárólagos illetékességgel a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt jelölte ki a déli határnál található elhagyott gépjárművek elszállításával kapcsolatos hatósági feladatok ellátására.

A rendelet értelmében a kormányhivatal elszállíttathatja az olyan járművet, amelyen hatósági jelzés nem található, és erre tekintettel a jármű a forgalomban nem vehet részt, vagy amely nem felel meg a gépkocsi fogalmának, és amelyet valószínűsíthetően embercsempészés bűncselekmény megvalósításához elkövetési eszközként felhasználtak.

Az elszállított járművek azonosító adatait (alvázszám, motorszám, ha van, hatósági jelzés) honlapján feltünteti.

Ha az elszállított jármű tulajdonosa, illetve üzembentartója nem állapítható meg, vagy a felszólítás ellenére az elszállított járművet az elszállítástól számított három hónapon belül nem veszi birtokba, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal gondoskodik a jármű árverés útján történő értékesítéséről vagy más módon történő hasznosításáról.