2024-ben is indul a Nyári diákmunka program Csongrád-Csanád vármegyében

2024.06.13. 13:45 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

A Nyári diákmunka programot a Nemzetgazdasági Minisztérium 3,8 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg 2024-ben. A rendelkezésre álló forrásból 175 millió forint jut Csongrád-Csanád vármegyébe, az előzetes érdeklődések száma alapján akár több mint 1400 diák foglalkoztatását támogathatja az állam a vármegyében.

A kormány 2024-ben is meghirdette a Nyári diákmunka programot: a rendelkezésre álló forrásokra június 17-étől lehet regisztrálni, a támogatási időszak július 1-jén indul és augusztus 31-éig tart. 2024-ben 3,8 milliárd forint támogatás áll a munkáltatók rendelkezésére, ezzel országosan legalább 19 ezer diák foglalkoztatását segíti a Nemzetgazdasági Minisztérium, míg a vármegyében 175 millió forintos támogatás mellett több mint 1400 diák dolgozhat.

A programra a 16-25 év közötti, munkaviszonyban nem álló nappali tagozaton tanulók jelentkezhetnek. Önkormányzati diákmunka esetén maximum napi 6 órás munkavégzésre van lehetőség, és az állam szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 200.100 Ft/fő/hó munkabért, míg szakképzettséget igénylő munkakörben 244.500 Ft/fő/hó munkabért fizet meg támogatásként. Legfeljebb napi 8 órás munkavégzés támogatható, a munkabér összegének pedig 75 százalékát téríti meg az állam, a fennmaradó bérköltséget a munkáltatónak kell viselnie. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 244.500 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 200.100 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe.

A programhoz csatlakozás előfeltétele, hogy a nappali tagozaton tanuló diákok a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán szolgáltatást kérőként nyilvántartásba vetessék magukat. Ehhez személyes okmányokra, érvényes diákigazolványra, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonásakor kiadott iskolalátogatási igazolásra van szükség.

A diákok a korábbi évek során számos munkakörben dolgoztak Csongrád-Csanád vármegyében, a jellemző tevékenységek közé tartoznak az egyszerű adminisztratív feladatok, mint például az irattározás, postázás, hivatalsegédi feladatok. Népszerű munkakörök továbbá a közterületek karbantartása, konyhai kisegítő, medenceőri tevékenység, valamint rendezvények és nyári táborok megvalósításában közreműködés.

Az előző évekhez hasonlóan az idei programban nemcsak a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye lehet munkáltató, hanem a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén is lehetőség nyílik munkatapasztalat-szerzésre.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal