Átadták a Dr. Csada László-díjat a fogyasztóvédelmi világnap alkalmából

2024.03.13. 16:26 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Tizenegyedik alkalommal adták át a Dr. Csada László-díjat Szegeden, a Fogyasztóvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan. 2024-ben Szekeres Krisztián Rudolf, dr. Felföldi Gábor Gyula és Dr. Juhász Annamária vehette át a fogyasztóvédelmi elismerést.

1962. március 15-én John F. Kennedy első alkalommal foglalta össze a fogyasztókat megillető négy alapvető jogot: a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jogot. A fontos mérföldkő tiszteletére 1983 óta március 15-e a fogyasztóvédelmi világnapja, amelyhez kapcsolódva több mint egy évtizede adják át a Dr. Csada László-díjat Szegeden.

A fogyasztóvédelmi elismerést közigazgatási, civil és vállalkozási területen osztja ki a díjat alapító három szervezet, a Csongrád-Csongrád Vármegyei Kormányhivatal, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület.

2024-ben közigazgatási területen végzett munkájáért Szekeres Krisztián Rudolf, a HSZC Makói Návay Lajos Technikum oktatója vehette át a díjat.

A makói szakképző iskolában több mint egy évtizedre visszanyúlóan folyik az a munka, amely a fogyasztóvédelmi ismeretek, a tudatos fogyasztói magatartás elsajátítását már a középiskolai képzésben is biztosítja, kiemelt figyelmet fordítva a későbbiekben, a kereskedelemben, a vendéglátásban, vagy a szolgáltató iparban elhelyezkedő fiatal szakemberek fogyasztóvédelmi szemléletének formálására. Szekeres Krisztián Rudolf ebben a munkában, valamint a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címmel elismert intézmény fogyasztóvédelmi programjaiban meghatározó szerepet vállalva nyújtott és nyújt kiemelkedő teljesítményt.

Civil területen végzett munkájáért dr. Felföldi Gábor Gyula kapta meg a Dr. Csada László-díjat.

Dr. Felföldi Gábor Gyula a fogyasztóvédelemi hatóság munkatársaként empatikus hozzáállásával hatékonyan vett részt a hatóság ügyfélszolgálati munkájában. Felkészülten és alaposan értékelve adott tájékoztatást, segítve ezzel a felmerülő nehézségek sikeres rendezésének lehetőségét. A koruknál, egészségi állapotuknál fogva kiszolgáltatott fogyasztók tájékoztatásában, a panaszügyeik kezelésében, a társhatóságokkal folytatott együttműködésben segítette a fogyasztóvédelemi hatóság terveinek teljesülését. Nyugdíjba vonulását követően is a fogyasztóvédelmi csapat tagja maradt. A DARFE által működtetett telefonos és online ügyfélszolgálat mindig „hadra fogható” tagja ként még nagyobb lelkesedéssel és alapossággal segíti a hozzá forduló fogyasztókat érdekeik érvényesítésében.

Vállalkozási területen végzett tevékenységéért Dr. Juhász Annamáriát tüntették ki a díjjal.

Dr. Juhász Annamária Felsőfokú tanulmányait az ELTE ÁJK-n végezte, majd a diploma megszerzése után Egerben volt ügyvédjelölt. A jogi szakvizsgát követően a FÉG Makói Gyárában lett jogtanácsos, később Makón ügyvéd. Ügyvédi pályája után a Makói Járásbíróságon először bírósági titkár, később polgári ügyszakos bíró, majd a Szegedi Törvényszéken törvényszéki bíró lett nyugdíjazásáig. A Békéltető Testületi munkáját nagy körültekintéssel 2019-től 2023-ig végezte, amelynek során szakmai múltjából eredően döntéseit a legnagyobb szakmai igényességgel hozta meg. Határozatai mintaként szolgáltak a többi tag számára is.

A Dr. Csada László-díjakat Dr. Pilz Tamás közjogi és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Salgó László főispán, Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara; valamint Petrik Sándor, a Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke adta át a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében megtartott ünnepségen.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal