Az áldozatok segítése közös feladat

2023.02.24. 10:50 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

A Bűncselekmények Áldozatainak Világnapja alkalmából 2023. február 22-én lakossági figyelemfelkeltő és tájékoztató napra várta az érdeklődőket a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályával és a Szegedi Áldozatsegítő Központtal együttműködve a Rákóczi téri épület aulájában.


A kormányhivatal épületében megrendezett lakossági tájékoztatón az érdeklődők kérdőívek, játékos tesztek formájában ismerkedhettek az áldozatsegítés keretében igénybe vehető szolgáltatásokról, azok feltételeiről, ezen túlmenően az állami szervek képviselőihez is fordulhattak felmerülő kérdéseikkel.
A rendőrség képviselője elmondta, kiemelt feladataik között szerepel a bűncselekmények áldozatainak védelme a büntetőeljárások során. Emellett az áldozatsegítésben is aktívan részt vesznek, hiszen elsőként kerülnek kapcsolatba a bűncselekmények áldozataival. Tájékoztatást nyújtanak az áldozatsegítés lehetőségeiről ezzel segítve, hogy az érintettek minél hamarabb támogatást kapjanak az őket ért hátrányok feldolgozásához, kompenzálásához. Hozzátette, hogy a rendőrkapitányságok és a rendőr-főkapitányság áldozatvédelmi referensei tanácsadás céljából is bármikor felkereshetők. 
A Szegedi Áldozatsegítő Központ Koordinátora kiemelte, hogy az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott és üzemeltetett Áldozatsegítő Központok célja, hogy az állampolgárok számára könnyebben és gyorsabban legyenek hozzáférhetőek az áldozatsegítő szolgáltatások, és minél szélesebb körben megismerhessék az áldozatsegítésben elérhető lehetőségeket mindazok, akik elszenvedő alanyai a bűncselekményeknek. Fontos kiemelni, hogy a krízishelyzet oldására szolgáló érdekérvényesítő, jogi, ügyviteli és pszichológiai segítségnyújtás az elszenvedett sérelemhez illeszkedő személyre szabott szolgáltatások, valamint az azonnaliság elvén nyugszik. A központok komplex szolgáltatásaikat a hivatali, bürokratikus környezettől elkülönülten, nyugodt és bizalmas légkörben biztosítják. A központok szolgáltatásai térítésmentesen mindenki számára elérhetőek, rászorultságra való tekintet nélkül. Általános cél, hogy az áldozatok tisztában legyenek jogaikkal és azokat érvényre is tudják juttatni. 

A Szegedi Áldozatsegítő Központ elérhetőségei: 6723 Szeged, Sólyom u. 2., Tel.: +3662/795-141, E-mail: askszeged@im.gov.hu, Nyitvatartás: H-CS: 8:00-17:00 P: 8:00-14:00, Éjjel-nappal ingyenesen hívható zöld szám: 06-80/225-225

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal áldozatsegítéssel foglalkozó kormánytisztviselője elmondta, hogy a kormányhivatal az állami áldozatsegítésben támogató hatóságként vesz részt. A benyújtott kérelem alapján, hatósági eljárás keretében születik döntés az áldozatot megillető támogatás jogszerűségéről. A kérelem benyújtható személyesen, postai úton vagy akár hivatali kapun is. A kormányhivatal munkatársai az alábbi elérhetőségeken állnak az ügyfelek rendelkezésére: Cím: 6722 Szeged, Rákóczi tér 1. , Tel.: +3662/680-500, E-mail: partfogas@csongrad.gov.hu, Ügyfélfogadás: H-CS: 8:00-17:00 P: 8:00-12:00

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal