Ballonos és hálózati vízadagoló berendezésekre, valamint hálózati víz utókezelő kisberendezésekre vonatkozó tájékoztatás

2024.08.29. 11:52 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 5/2023. (I. 12.) Korm. rendelet alapján Magyarországon csak a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által kiadott ivóvízbiztonsági engedéllyel rendelkező hálózati víz utókezelő kisberendezések és vízadagoló berendezések forgalmazhatóak.

A berendezések telepítésénél kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy csak az NNGYK által kiadott érvényes ivóvízbiztonsági engedéllyel rendelkező eszközöket szerezzék be.

Az NNGYK a nyilvántartásba vett, illetve engedélyezett ivóvízzel és használati melegvízzel érintkezésbe kerülő termékekről, vízkezelő vegyszerekről és szűrőanyagokról közhiteles nyilvántartást vezet, mely az alábbi hivatkozáson érhető el.

Fontos figyelembe venni, hogy nem minden berendezés telepíthető közösségi ellátás céljából munkahelyen, gyermekintézményben, vagy adott esetben egészségügyi intézményben.

A Korm. rendelet 12. § (6) bekezdése alapján ,közösségi alkalmazás esetén a hálózati víz utókezelő kisberendezések, illetve vízadagoló berendezések használatáról a járási hivatalt tájékoztatni szükséges. A tájékoztatás megfelelő adattartalmáról a területileg illetékes népegészségügyi feladat- és hatáskörben eljáró járási hivatal nyújt segítséget.

Az alkalmazás területi sajátosságaira vonatkozóan a járási hivatal további feltételeket határozhat meg úgy, mint pl.: mintavételezési gyakoriság, berendezés fertőtlenítése, telepítési helyszín stb.

A berendezés közösségi célú alkalmazása esetén a termék biztonságos, egészséget nem veszélyeztető használatát biztosító közegészségügyi alkalmazási feltételeket a felhasználás helye szerinti épület üzemeltetőjének, vagy ennek hiányában tulajdonosának a termék használati helyén fel kell tüntetnie.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal